Starou kuželnou dunělo Ocelové město

Dobrovolníci, kteří mají rádi rock, chtějí do Slezské Ostravy přivést více kultury.

Za své logo si vybrali kozla, protože jej má ve znaku Slezská Ostrava. Právě tam chtějí lidé z občanského sdružení Kultura pro Slezskou Ostravu pořádat kulturní akce. Jen si namísto bílého kozla zvolili černého a dali mu do ruky elektrickou kytaru.
„Všichni jsme hráli v nějakých těch kapelkách,“ usmívá se Marcel Pažický, předseda spolku. „Je nás asi osmnáct a jsme nadšenci a dobrovolníci. Vše, co případně vyděláme, budeme jako občanské sdružení investovat do dalších akcí,“ vysvětluje Pažický.
A důvod, proč spolek vznikl? „Přestože je Slezská Ostrava rozlohou největším obvodem ve městě, kulturně moc nežije. Vlastně vůbec,“ argumentuje Pažický. Kromě rockového Rock Festu, letos již třetího, pořádají lidé ze spolku další koncerty, dětské dny nebo třeba plesy.
Slezská Ostrava je podle Pažického místem, které obyvatelé města ani příliš neznají. „Přejdou most a nevědí, kde jsou,“ míní Pažický.
Jeho slova se vyplnila minulou sobotu. Spousta lidí restauraci Stará kuželna, kde se Rock Fest konal, hledala jen s velkými obtížemi. Už odpoledne tam hrály regionální kapely No trip, Zpocený voko nebo Endless. To pravé mělo přijít na závěr. Rockeři, kteří v těchto měsících prožívají svůj velký comeback. Legendární Citron.
„Je to ideální kapela. Tahoun. Rocková legenda Československa. Navíc místní,“ vysvětluje Pažický.
Koncerty Citronu mají zvláštní atmosféru. „Budeme vám hrát takový průřez,“ oznámil na úvod sedmapadesátiletý lídr kapely Stanislav Hranický. Věci z nové desky kapela střídala s oprášenými vypalovačkami osmdesátých let. K nadměrné spokojenosti početného publika. Finále? Přes dvacet let starý hit Ocelové město.
„Ocelové srdce máme pořád, ale ocelové město? To už jsme sotva tak z poloviny,“ povzdechl si zpěvák Hranický nad současností Ostravy.
„Byl to zatím náš vrchol. Jsme moc spokojeni,“ říká Pažický o průběhu Rock Festu. Na ten dorazilo přes šest set návštěvníků. „Už pracujeme na dalším ročníku, rádi bychom zavedli tradici ostravského rockového festivalu,“ dodává organizátor. V plánu má sdružení i festival folkový. Zatím prý nějaký menší.