Stavební firmy očekávají příští rok ještě větší propad než letos

Krize českého stavebnictví se v roce 2012 pravděpodobně dále prohloubí. Ředitelé stavebních firem očekávají, že propad odvětví bude ještě větší než letos. Obor přitom podle stavbařů nečeká návrat k růstu ani v roce 2013. Výsledky svého nejnovějšího průzkumu mezi šéfy stavebních společností oznámily společnosti CEEC Research a KPMG Česká republika.

„České stavebnictví se potýká s rostoucím propadem a výhled není nijak optimistický,“ uvedl partner KPMG ČR Pavel Kliment. „V tomto okamžiku je podle mne naprosto jasné, že se krize ve stavebnictví v příštím roce 2012 ještě více prohloubí. Hlavním důvodem bude naprosto neutěšený stav finančních prostředků pro dopravní infrastrukturu,“ řekl Petr Čížek, jednatel společnosti Swietelsky stavební a předseda Sdružení pro výstavbu silnic.

Krize zasáhne malé i velké firmy

Podávají se nabídky pod cenou

Zvýšená konkurence se projevuje například podáváním nabídek i pod cenou nákladů na soutěžené zakázky. „Situace, kdy řada zakázek je realizována za cenu pod úrovní plných nákladů není dlouhodobě udržitelná. Realisticky lze v budoucnu spíše než růst poptávky očekávat redukci nabídky a tímto způsobem dosažení jisté rovnováhy na trhu,“ soudí Kliment z KPMG ČR. Špatná situace ve stavebnictví může podle generálního ředitele Pozemního stavitelství Zlín Miroslava Lukšíka způsobit krach firem, růst nezaměstnanosti a sociálního napětí. Odborový svaz Stavba nedávno odhadnul, že do konce letošního roku může v odvětví přijít o práci 12 tisíc lidí, v roce 2012 to pak může být dalších až 25 tisíc pracovníků. V letošním druhém čtvrtletí zaměstnávalo stavebnictví v Česku podle Českého statistického úřadu kolem 433 tisíc osob.