Stopař Hor. Naděje pro ztracené

Policejní pes Hor je skvělý stopař. Vyčenichal dívku, která chtěla umřít i prchajícího zloděje.

Není asi tak geniální jako televizní komisař Rex, přesto by se čtyřletý německý ovčák Hor mohl chlubit, kdyby to uměl. Už ve třech letech získal titul pátrací policejní pes, což se doposud žádnému policejnímu psu v okrese Opava nepodařilo. Nedávno zachránil život mladé dívce, která se pokusilo o sebevraždu. Hor ji ale našel včas.
„Byli jsme právě ve službě, když nám kolegové z operačního hlásili, že se v Kylešovicích zoufalé děvče pokusilo o sebevraždu skokem z okna. V tom jí naštěstí zabránil kamarád, ale ona utekla. A to byla práce pro Hora,“ začal popisovat noční dramatické události Horův pán, třicetiletý policejní psovod Jakub Hertel.

Zoufalou slečnu našli na kolejích

Bylo po půlnoci. Žádnou její věc neměli, aby se mohl pes pustit po stopě. Šlo o čas a vše záleželo na správné úvaze. „Přemýšleli jsme, kam asi mohla zoufalá dívka jít,“ řekl Hertel. Se svým čtyřnohým pomocníkem vyrazili po kolejích směrem na Komárov. Hora posílal do tmy hledat. Po půlhodině měli štěstí. „Děvče sedělo na náspu těsně vedle kolejí. Hor se zastavil, podíval se na mě a pak u něj zůstal, než jsem dorazil. Kdyby v té době projel vlak, děvče by srazil,“ mínil Hertel. Se svým psem tvoří nerozlučnou dvojici už dva a půl roku. K policii se Hor dostal už jako štěně. S těmi nejlepšími předpoklady. Policejní geny získal od otce, zkušeného policejního psa.
Původně se měl Hor stát členem policejní jednotky v Bruntále. Během výcviku ale policisté usoudili, že se jim k jejich práci mladý Hor příliš nehodí a nabídli ho ostatním kolegům v kraji.
„Padli jsme si do oka na první pohled a ještě tentýž den jsem si ho odvezl do Opavy,“ pokračoval Hertel. Od té doby tvoří se čtyřletým německým ovčákem vlkošedého zbarvení nerozlučnou dvojici. Co umí, dokázal Hor před rokem u zkoušek na pátracího psa výjezdové skupiny. „Bylo to hodně náročné. Pes musí vystopovat figuranta, ale na místo, kde naposledy byl, se pes dostane až po čtyřech hodinách. Hor ale zkoušky zvládl výborně,“ uvedl příklad Hertel. Jako jedni z prvních dorazili před týdnem také k tělu šestatřicetiletého vojáka Marcela Janoška, který se v zimě ztratil na běžkách a umrzl asi kilometr od Weishuhnova splavu v Žimrovicích.
„Hledali jsme ještě po břehu řeky, jestli nenajdeme nějaké vojákovy věci, ale nic dalšího už jsme po tak dlouhé době nenašli,“ řekl Hertel.

Narozeniny mají ve stejný den

Psovod s Horem tráví téměř všechen volný čas. Má ho v kotci u svého domu, takže už se stal i členem rodiny. Díky svému původu ho odborníci na kynologii ze čtyřiceti dalších psů vybrali jako chovného psa.
„Zatím je ale pořád ještě psí panic, i když už o něj projevili zájem majitelé dvou fenek. Připravujeme se totiž na závody, a kdyby se začal zajímat o psí slečny, nepodával by takové výkony,“ vysvětloval Hertel. O tom, jaký je Hor vynikajícím stopařem, se loni přesvědčil i zloděj v Kylešovicích, kterého majitel přistihl ve svém domě. Zloděj majitele prudce povalil na zem a utekl. „Hor ho vystopoval, jak se celý mokrý krčí u řeky v křoví. V Sudicích zase dopadl zloděje, který se neštítil okrást důchodkyni,“ popsal Hertel. Přestože je Hor policejním psem, rád si hraje. „Nejoblíbenější hračkou je žlutý gumový míček,“ prozradil Hertel. Psovod dává Horovi jasně najevo, že je jeho pánem, pes ho přesto miluje a na slovo poslouchá. A spojuje je ještě jedna věc. Oba slaví ve stejný den narozeniny.