Suvenýrů jsou mraky. Nápaditých málo

Výrobci suvenýrů nejsou moc nápadití. Hrníčky či zvonky s vyobrazením místních dominant sice neurazí, ale ani neohromí.

Desítky pěkných i méně zdařilých suvenýrů si mohou přivézt z dovolené turisté, kteří tráví čas v srdci střední Moravy. Sedmička se podívala, co si mohou na památku koupit v Přerově, Hranicích a Lipníku nad Bečvou. Nabídka ale vesměs nevybočuje z kolejí fádnosti a tuctovosti. Tedy až na pár výjimek.

Zájem je o cyklomapy

Pracovnice všech tří informačních center se shodují, že nejvíce je letos vyhledávají cyklisté. Udýchaní, zpocení a s helmou na hlavě si často vybírají pohlednice, cyklomapy, ale také dřevěné turistické známky či sběratelské štítky na hole. A to i přestože hole starých horalů vyměnili za kolo. „Je to tradice. Kam přijedu, tam si koupím plechový štítek. Doma jich už mám přes třicet,“ říká Jiří Nevrla z Humpolce, který přes Přerov míří na Helfštýn a odtud do lázní v Teplicích. Jeho žena je zase sběratelkou zvonečků, které téměř každé město nabízí v kolekci turistických předmětů. Převáží je v batohu zabalené do novin.
„My máme v letošní nabídce hned několik zvonků. Jeden je s vyobrazením zámku. Druhý s mamutem, který je symbolem Předmostí. A na dalších je jen nápis Pozdrav z Přerova,“ konstatuje vedoucí přerovského městského informačního centra Marie Hloušková. Turisté si odtud mohou odvézt i keramický obrázek zámku, ale také magnetky, puzzle s dominantou města, dřevěné pohlednice, zápalky či svíčky. Žádný šlágr v nabídce není. To by se ale mělo změnit.

Mamutí kolekce

V těchto dnech totiž Přerov připravuje zbrusu novou kolekci suvenýrů. Ta má přivábit turisty k poznání světoznámé osady lovců mamutů, která je součástí města. „Během dvou týdnů nabídneme lidem kšiltovky, trička, hrníčky, klíčenky a peněženky, které budou mít společný symbol – mamuta,“ předeslala Marie Hloušková. Právě tohle by mohla být osobitá nabídka.
Z Vídně do Krakova – to je současný hit německy mluvících cyklistů, kteří projíždějí Hranicemi a chtějí i tady nasát trochu moravské atmosféry. Pracovnice centra je posílá do jeskyní, k propasti, do Hustopečí na zámek, na zříceninu hradu Drahotuš i na hranickou vyhlídkovou věž. Vybrat si mohou i z nabídky turistických suvenýrů. K mání tu jsou hrníčky, zvonečky, otvíráky na pivo s logem Hranic, hliněné píšťalky nebo pexeso představující místní zajímavosti a historické skvosty. „Máme i mýdlo s nápisem Pozdrav z Hranic a připravujeme novou kolekci barevných svíček, která bude ještě letos v prodeji,“ podotkla pracovnice informačního centra Barbora Nováková.
Ale ani tady žádný nápaditý a netradiční suvenýr nenajdete.

Něco „na zdraví“

Co se originality nabídky týče, strčil Lipník obě větší města do kapsy jedinou věcí. Nabízí tekutý Valašský penicilin – směs včelího medu a bylinek. „Lidé ho žádají v menším i větším balení, někteří láhev kupují jako vděčný dárek pro známé,“ říká pracovnice turistického centra Věra Saňková. Sháňka je podle jejích slov také po všech sběratelských kouscích a jedním z posledních hitů je pamětní mince. Ani v Lipníku ale další nabídka suvenýrů nepřevyšuje běžný standard. Návštěvníci si mohou koupit hrníčky, zvonky, známky, dřevěné pohlednice či pexeso.
„Od každého města čekám originalitu. A protože je Lipník pod Helfštýnem, který je baštou kovářů, tak jsem si myslel, že si odvezu něco kovaného. Takové suvenýry prý ale nevedou,“ krčil rameny Josef Rainbauer z Hodonínska.
Tekutým penicilinem ale nepohrdl a jednu lahvinku prý přiveze i tchánovi.