Svahy sjezdovek čekají na mráz a první salvy ze sněhových děl

Hory se chystají na první lyžaře. Ti budou mít lepší zázemí za podobné ceny jako vloni.

Zatímco někteří Pardubáci marně vzpomínají, kam před tři čtvrtě rokem uskladnili lyže a snowbardy, provozovatelé zimních středisek se přípravami můžou přetrhnout. Kola vleků by totiž mohli roztočit za pár týdnů.
Lidé z Pardubic mají řadu možností, kam na hory vyrazit. Volit mohou mezi nejbližšími lyžařskými areály v Orlických horách a na Vysočině anebo o něco vzdálenějšími Krkonošemi a Králickým Sněžníkem, jejichž střediska jsou z Pardubic zhruba stejně daleko.

Zdraží málokde

Nejbližší sjezdovka leží zhruba pětatřicet kilometrů od Pardubic v Hluboké u Trhové Kamenice. S jedním vlekem a sjezdovkou dlouhou čtyři sta metrů je spíše pro začátečníky.
Jen o pět kilometrů dále je lyžařský areál v Hlinsku v Čechách. Nabízí dvě sjezdovky se třemi moderními lyžařskými vleky, ale i dětský cvičný svah s vlekem zdarma. Lyžaři si užijí i ježdění v noci s umělým osvětlením. Pardubáci tak můžou lyžovat už za půlhodinu cesty.
Většina středisek bude lyžaře vozit za stejné peníze jako vloni. A to i navzdory zvyšujícím se nákladům. „Ceny držíme již šestou sezonu, ani letos nezdražujeme. Pro zvedání cen prostě není prostor, konkurence je obrovská. Přestože nás čeká vyšší daň z přidané hodnoty a rostou ceny energií, chceme si zachovat klientelu. Novinkou letos bude jízdenka, která bude platit tři hodiny,“ řekl šéf lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně Jiří Beran.
Podobně hovoří další provozovatelé vleků a lanovek. S přízní lyžařů zacházejí opatrně a snaží se je nalákat na speciální akce. „Žádné nepříjemné překvapení na naše lyžaře nečeká. Zůstávají loňské ceny, děti do pěti let i parkování zdarma. Nyní na Facebooku vrcholí soutěž pro školy o lyžařský výcvik. Vítězná třída dostane dvacet pětidenních skipasů,“ uvedl Petr Prouza z lyžařského areálu v Deštném v Orlických horách.
Ke změnám ceníků někde přece jen dojde, půjde však spíše o drobnější úpravy. „Vzhledem ke zvýšení daně z přidané hodnoty a dalším investicím do pohodlí klientů jsme některé jízdenky drobně zdražili. Zlevnily se naopak jízdenky pro školy a mládežnické sportovní oddíly. Pro všechny klienty máme připraveno množství slev a v konečném důsledku u nás bude většina lyžařů lyžovat levněji,“ ujistil Radek Procházka z lyžařského areálu Červená voda.
Lidé z Pardubic často míří také na rozhraní Orlických hor a Jeseníků, kam to mají zhruba stejně daleko jako do Pece pod Sněžkou či Špindlerova Mlýna v Krkonoších, tedy necelých sto kilometrů. Králický Sněžník a jeho lyžařské areály totiž nabízejí dobré lyžování a v posledních letech také stále více služeb a kvalitní zázemí.
Například v Červené hoře je nejdelší sjezdovka v Pardubickém kraji i Orlických horách dlouhá přes dva kilometry. Lidé vyjedou na Bukovou horu trasu dlouhou 1650 metrů vyhřívanou lanovkou za šest minut.

Vyhřívaná lanovka

„Největší novinkou je dokoupení krytů, takzvaných bublin, na vozy lanové dráhy. Lidé tak u nás najdou nejlepší sedačkovou lanovku v České republice - polstrovanou a vyhřívanou,“ přiblížil Procházka.
Podobně jako v dalších areálech hlásí i Červená voda novinky týkající se zázemí pro lyžaře. „Dokončili jsme apartmány, které nabízí skvělé ubytování přímo na dojezdu sjezdovky, nový je i dětský park se sjezdovkou, lyžařským kolotočem a pomičkou pro nejmenší. Mezi novinky patří v dubnu instalovaný radar na měření rychlosti lyžařů, webkamery, sluneční terasa na dojezdu a pro letošek vznikl i snowpark,“ vyjmenoval Procházka.
Sněhová děla už čekají na mráz a na první výjezdy jsou připravené i rolby. „Jsme připravení na sto procent. Počítáme se zahájením sezony 16. nebo 17. listopadu a vše k tomu směřujeme,“ řekl Beran.
Nespí ani jeho konkurenti. „Začátek sezony není možné odhadnout. Díky umělému zasněžování ovšem býváme mezi prvními pěti až deseti areály, které jsou kompletně v provozu,“ řekl Petr Prouza a představil hlavní novinku letošní sezony.
„Návštěvníci budou mít možnost využívat o jeden svah víc. K areálu Marta I je připojena sjezdová traš a vlek, která byla v minulosti provozována Lyžařským klubem Nové Město nad Metují,“ přiblížil Prouza.
Provozovatelé lyžařských areálů doufají, že k nim letos přijede podobný počet lidí jako v minulých letech. „Očekáváme podobný počet návštěvníků jako v minulých sezonách, kdy Špindlerův Mlýn navštěvovalo na 700 tisíc lidí. Děláme všechno pro to, abychom o tuto klientelu nepřišli,“ uvedl Beran.
Poslední sezony patřily na horách k těm lepším. Jestli se lidem na horách do něčeho nechce, pak jsou to prognózy, jak dopadne ta letošní. Jisté totiž není vůbec nic.

Snad to vyjde

„Je absolutně pošetilé odhadovat, jak sezona dopadne. Tento obor podnikání má jednoduše příliš mnoho neznámých, které mohou z dobré sezony udělat špatnou. Není to tedy jen ekonomická krize a nálada ve společnosti, která bude mít na návštěvnost bezpochyby negativní vliv. Věříme ale, že dopadneme dobře ve srovnání s konkurencí. Snažíme se vyjít vstříc lyžařům a ti nám to v posledních sezonách vrací svou věrností,“ uzavřel Prouza.

HLUBOKÁ U TRHOVÉ KAMENICE

Vzdálenost od Pardubic je 35 kilometrů.
Svah měří 400 metrů.
V areálu nabízejí jeden vlek, umělé zasněžování, dětský vlek, noční lyžování.
www.skihluboka.cz

ŘÍČKY V ORLICKÝCH HORÁCH

Vzdálenost od Pardubic je 74 kilometrů.
Sjezdovky měří 4100 metrů.
Areál nabízí jednu lanovku, dva vleky a čtyři sjezdovky.
www.skiricky.cz

JANSKÉ LÁZNĚ

Vzdálenost od Pardubice je 83 kilometrů.
Sjezdovky měří 11300 metrů.
Areál nabízí dvě lanovky a dvanáct vleků.
www.cerna-hora.cz

DEŠTNÉ V ORLICKÝCH HORÁCH

Leží 63 kilometrů od Pardubic.
Délka sjezdovek je více než 4000 metrů.
Areál nabízí jednu sedačkovou lanovku a pět vleků. V okolí je řada běžeckých tras.

HLINSKO V ČECHÁCH

Leží 40 kilometrů od Pardubic.
Délka sjezdovek je 1150 metrů.
Areál nabízí dvě sjezdovky, tři vleky a umělé zasněžování.
www.ski.hlinsko.cz

ČENKOVICE

Vzdálenost od Pardubic je 84 kilometrů.
Délka sjezdovek je 3400 metrů.
Areál nabízí sedm vleků, lyžařské terény pro děti i dospělé, 65 kilometrů běžeckých tratí.
www.skicenkovice.cz

ČERVENÁ VODA

Vzdálenost od Pardubic je 92 kilometrů.
Délka sjezdovek je 2400 metrů.
Nejdelší sjezdovka v Orlických horách na vrchol Bukové hory měří 2150 metrů a má převýšení 400 metrů. Vyhřívaná čtyřsedačková lanová dráha.
www.skiparkcervenavoda.cz

DOLNÍ MORAVA

Vzdálenost od Pardubic je 93 kilometrů.
Délka sjezdovek je zhruba 3500 metrů.
V areálu je pět vleků, členitý terén s náročností, která uspokojí i lyžaře zvyklé na alpská střediska.
www.skisneznik.cz

PEC POD SNĚŽKOU

Leží 93 kilometrů od Pardubic.
Délka sjezdovek je 11700.
V areálu je jedna lanovka a devět vleků.
ww.skipec.com