Svěcený s sebou přiveze Klause

Špičkový houslista představí ve žďárském divadle skladby českých i světových autorů.

Paganiniho Cantabile, Bachův Vzduch či Martinů Kolombína. To je jen zlomek programu, který si pro svůj žďárský koncert připravil houslový virtuos Jaroslav Svěcený. Hned první velká kulturní událost nového roku slibuje nevšední zážitek. Svěcený na pódiu Městského divadla vystoupí ve středu 12. ledna od sedmi hodin večer. A nebude sám.

„V lednu sice bývají lidé kulturou přesycení, ale na druhou stranu jsme měli od lidí ohlasy, abychom udělali něco zajímavého už na začátku roku, aby mohli dát lístky třeba jako dárek pod stromeček,“ zdůvodňuje volbu ředitelka pořádající Kultury Žďár Marcela Lorencová.

Padesátiletý umělec, který před měsícem dostal při příležitosti životního jubilea Zlatou plaketu za přínos hudbě od českého prezidenta Václava Klause, se při koncertu s názvem Slavné evropské housle představí společně s jiným Klausem, kytaristou Miloslavem Klausem.

Na programu mají celkem dvanáct skladeb, zazní i hudba nesoucí Svěceného autorský rukopis. Houslista bude nejen hrát, ale i povídat. Proslavil se totiž nejen jako virtuos a spoluautor úspěšného projektu Vivaldianno, který nahrál více než čtyřicet CD s díly světových a českých autorů, ale také jako propagátor a znalec hudby.

„Během koncertu zaznějí v rukou Jaroslava Svěceného čtvery unikátní mistrovské housle a také poutavé vyprávění o jejich tvůrcích,“ lákají organizátoři.

V předprodeji jsou poslední vstupenky, stojí 250 korun.