Svíčky na Flédě sfouknou Audio Bullys

Brněnský klub slaví desáté narozeniny. Hlavními hvězdami oslavy jsou elektroničtí Audio Bullys a Kraak & Smaak.

Fléda slaví desáté narozeniny, ale na dárky se můžou těšit především návštěvníci narozeninové party. Na Red Bull Music Academy Club Night totiž ve středu 16. listopadu vystoupí londýnské duo Audio Bullys společně s nizozemským projektem Kraak & Smaak a další interpreti a DJ. Pořadatelé přichystali i další dárek. Vstupné vyjde do půl jedenácté večer na tři sta, poté tři sta padesát korun.
Simon Franks a Tom Dinsdale vystupují s elektrohousovým projektem Audio Bullys od roku 2003. „Před lety jsme se potkali ve škole. Oba jsme milovali Daft Punk, Dr. Dre, Prodigy i Beatles, což nám pomohlo zformovat náš zvuk,“ uvedli v rozhovoru před nedávným vystoupením v Praze.

Zatím vyprodukovali tři alba. Úspěšný debut Ego War následovalo o dva roky později album Generation obsahující patrně největší hit Shot You Down postavený na samplu písně „Bang Bang (My Baby Shot Me Down)“ ve verzi od Nancy Sinatra. Třetí desku Higher Than The Eiffel skupina vydala vloni.

Skladby Audio Bullys jsou charakteristické samply rockových bluesových legend. V jejich skladbách znějí útržky písní Nancy Sinatra, Elvise Costella nebo Joe Cockera. „Zajdu do obchodu charity, koupím všechny vinyly, co tam mají, a pak se tou záplavou hudby probírám. Je to jako chytání ryb, s tím rozdílem, že já chytám samply. Můžeme vzít skladbu, kterou bychom samu o sobě nikdy nezahráli. Když ale hudbu těchto skvělých interpretů nasekám na kousky a ty použiji v naší skladbě, můžeme tu energii lidem předat,“ popsal Franks, jak vznikají hity Audio Bullys.

Ve stejném roce jako Franks s Dindalem spojili síly Oscar de Jong, Mark Kneppers a Wim Plug, kteří vystupují pod pseudonymem Kraak & Smaak. Jejich diskografie čítá čtyři alba, řadu singlů a remixů. Skupinu, která vystupovala na největších letních festivalech po celém světě, zařadila redakce magazínu Internation DJ po boku Mobyho, Prodigy či Chemical Brothers coby skupinu, kterou fandové taneční hudby „musí vidět naživo“. Ve Flédě nizozemský projekt vystoupí se soundsystémem a MC, tedy živým vokálem.

Audio Bullys na hlavní stage vystřídá projekt Tofu Fighters a Soya Bitches, který vznikl před rokem a stojí za ním interpreti Ronda, Brassia a Lufona z elektronické kapely SCIFI PSI, známé netradičními maskami psů. „Náš vznik a jméno nejsou ani zdaleka tak zajímavé, jako naše živé vystoupení, kde kombinujeme prvky laciného dýdžejingu a propracovaného instrumentalismu. Výsledkem potom je, že ze známého hitu je v našem podání hit ještě větší a hitovější, něco na způsob Pimp my Hit,“ říkají o sobě s jistou dávkou nadsázky.

Red Bull Music Academy je akce, na které se každoročně setkávají především začínající hudebníci s uznávanými profesionály. Vůbec první akce tohoto typu se konala v Berlíně v roce 1998.

Line-up: 21:00 DJ Kotlyk 22:30 Kraak und Smaak 0:00 Audio Bullys 1:10 Tofu Fighters & Soya Bitches