Táborské děti chtějí „pečovák“ pro bezdomovce i auta na rybí tuk

Sedmička se zeptala dětí, co by chtěly změnit ve městě. Své představy také nakreslily.

Nemocnice rozšíří kapacitu lůžek díky sponzorským darům táborských sportovců. Vznikne pečovatelský dům s nevšedním přístupem ke klientům, bydlet v něm budou bezdomovci, drogově závislí i důchodci. V Táboře vynalezli převratnou konstruktérskou metodu, nová auta poháněná rybím tukem. Radní ruší nonstopy, hospody zavírají nejpozději v deset hodin večer.

Takové zprávy bude za pár let přinášet Sedmička, pokud by se splnila přání čtvrťáků z táborské Základní školy Helsinská. Spojuje je nejčastěji jedno téma – ekologie. Dětem nejvíce vadí auta, odpadky a špinavé řeky. Náprava je jednoduchá, školáci vymysleli vznášedla, přidali by kontejnery a za odhozený papír rozdávali pokuty.
Co byste v Táboře chtěli změnit?

Gabriela
Kašpárková
10 let 4. třída Chci víc vyčistit řeky, abychom se v nich mohli koupat. Jsou zanesené. Chodím třeba do Lužnice i do Jordána. Nelíbí se mi vzduch z aut, měly by jezdit na něco jiného, ekologického. Ale je to docela drahé, takže aby to zlevnili. Taky by měl někdo hlídat, aby děti nekouřily. A postavit lepší tělocvičny.

Kateřina
Vaňková
11 let 4. třída Vadí mi, když někdo něco postaví a potom to lidé zničí, třeba pomalují. Viděla jsem to všude, hodně na mostech. Dělají to hlavně kluci. Kdybych si všimla, jak něco kreslí na zdi, zavolala bych pomoc. Za trest by si to museli opravit. Taky bych chtěla horolezeckou stěnu, lepší kolotoče i houpačky.

Michal
Šerpán
10 let 4. třída Dal bych na řeku víc čističek, aby nesmrděla. Měly by jezdit větší autobusy s hodně sedačkama. Vozíčkářům bych vedle chodníku udělal pás, aby tam nebyly díry. Nemocnice by měla mít víc postelí a líp vypadat. Zaplatili by to sponzoři, třeba táborští hokejisté nebo fotbalisté by mohli pomoct.

Eliška
Krausová
10 let
4. třída
Auta by měla jezdit pod zemí, aby byl nahoře čistý vzduch. Udělala bych víc stezek pro cyklisty, například na sídlišti nebo ve městě. Chtěla bych velké koupaliště, klouzačky a tobogany a hodně bazénů, i pro malé děti. Taky je třeba zřídit nějaký pečovák pro bezdomovce, aby tu žádní nebyli.

Monika Nácalová 10 let 4. třída Přeju si méně aut, aby neničily ovzduší. Měli by zrušit nějaké autobazary, prodávají stará auta, ta škodí. V autobusech by měla být klimatizace, nedá se tam dýchat. A vyčistila bych řeky, lidé do nich házejí odpadky - hlídač by jim za to dával pokuty. Postavila bych také muzeum dřevěných hraček.

Miroslav Mareš 11 let 4. třída Vylepšil bych auta, aby jezdila na rybí tuk a nebylo tolik kouře. Na to je potřeba hodně ryb a víc rybníků, třeba na sídlišti, tam pořádný není. Zvětšil bych lesy a zasadil víc stromů mezi paneláky. Chybí mi tu 3D kino. Postavil bych ubytování pro bezdomovce, radnice by na to dala peníze.

Barbora Šmejkalová 10 let 4. třída Je třeba zvýšit poplatky za psy. Lidi po nich neuklízí. Slušní by dostávali pytlíky. Oplotila bych hřiště, aby tam nemohli psi. Jsou tam i stříkačky. Ty, co si píchají drogy, bych léčila. Postavila jim dům, další pavilony by byly pro důchodce a bezdomovce. Hospody mají zavírat dřív, opilci bouchají do aut.

Richard Kümmel 10 let 4. třída Představuji si auta na elektriku, na domech by byla sluneční elektřina, šetřili bychom tou normální. Tu bychom pustili, kdyby bylo zataženo. Za každý pokácený strom navrhuju vysadit nový. Udělal víc odpočinkových zón. Zavřel bych kapsáře a postavil nějaké zařízení, kde by si odpykali trest.

Lenka Buriánková 10 let 4. třída V Táboře by měla být pořádná rozhledna, vysoká. Taky bych postavila 3D kino, opravila celé sídliště a dala do paneláků nové výtahy. Autobusy by měly mít víc oken, když jsou hicy. Koše na tříděný odpad bych dala víc k barákům, pak by lidé neodhazovali pet lahve nebo papírky.