Tanec, akrobacie i boj. To je capoeira

Exotický sport má v kraji stovky příznivců. Jeho centra jsou v Liberci a Jablonci nad Nisou.

Dva muži vypadají, jako by spolu bojovali. Kopou, skáčou, přesto se navzájem ani nedotknou. Boj je pouze předstíraný. Jde naopak o spolupráci, o souhru pohybů. Dvojice je obklopena kolegy, kteří je doprovází zpěvem a hraním na tradiční nástroje. Všichni oblečeni v bílém. Capoeira naživo je působivá.
Capoeira vznikla v Brazílii a do Česka se začala nenápadně dostávat v devadesátých letech. „Je považována za nejrychleji se rozvíjející bojové umění na světě,“ říká hlavní propagátor tohoto sportu na Liberecku Tomáš Zummer. „V Česku je pouze sedm center capoeiry, z toho je jedno v Liberci a jedno v Jablonci, takže nám sem jezdí i řada lidí z daleka,“ říká Zummer, jež je sám jedním z nejkvalifikovanějších Čechů. Zatím dosáhl stupně graduado robocop, je tak přibližně v polovině kvalifikace.
„V regionu capoeiru cvičí desítky lidí,“ dodává trenér.
Klub Abadá Capoeira Liberec existuje od podzimu roku 2002, kdy se začlenil do asociace Abadá Capoeira pod vedením Profesora Paçocy, který žije a trénuje ve Vídni. „Spolupracuje s kluby. Pořádá pro ně semináře,“ říká trenér Miroslav Riedel, který v roce 2008 založil klub capoeiry v Jablonci.
V Liberci dělí cvičení do šesti skupin. Pět je dětských, jednu tvoří dospělí. „Náš klub patří mezi nejproduktivnější a nejaktivnější členy České Asociace Capoeiry s účastí na všech sportovních událostech v Česku i v Evropě,“ říká Zummer. Mnoho akcí i pořádá. „Pravidelně děláme Brazil víkend, Show bojových umění Liberecka nebo semináře s brazilskými trenéry,“ vypočítává Zummer. V řadách libereckého klubu je i mnoho úspěšných reprezentantů, a to jak dětí, tak dospělých. „Největšími úspěchy jsou medailová umístění ze soutěže Jogos Integrados, což je otevřené mistrovství střední a východní Evropy, titul Mistryně Evropy v ženské kategorii B, semifinálová účast na mistrovství světa v nejvyšší kategorii A,“ říká liberecký trenér. Místní kluby capoeiry se věnují šíření tohoto bojového umění a práci s novými členy. „Nových členů stále přibývá, pokud někdo bydlí příliš daleko, můžeme zorganizovat i seminář,“ říká Riedel, který zatím dosáhl kvalifikace graduado big baby. Nejbližší akce, kde lze vidět vystoupení capoeiry, je 17. dubna na plese břišních tanců a od 30. dubna do 2. května se konají v Jablonci závody dětí Jogos Integrados-Criancas. Liberecký klub trénuje v Bicom fight centru, jablonečtí v městské hale u přehrady. Chcete představit svůj sportovní klub?