Těla se vrah zbavit dokázal, myšlenek na vraždu ani po třinácti letech

Sedmička přináší příběh devianta, který v sobě třináct let dusil přiznání k nejtěžšímu zločinu.

Brňan Zdeněk Tesař měl letos na podzim opustit celu věznice v Heřmanicích u Ostravy, kde si odpykával desetiletý trest za vraždu mladé dívky.
V dvaatřicetiletém muži se ale nejspíše hnulo svědomí a na jaře se přiznal k vraždě, která mu prošla. Tesař policistům řekl, že před lety v Brně zabil osmnáctiletou Evu Z. z brněnské Slatiny. Dívku, po které policisté marně pátrali celých třináct let.

Důkazem je přiznání

Brněnský krajský soud za druhou vraždu Tesaře potrestal dvanáctiletým vězením. A to i přesto, že tělo oběti se nikdy nenašlo. „Jediným důkazem bylo doznání obžalovaného muže,“ řekl předseda senátu brněnského krajského soudu Jiří Stýblo, který měl k dispozici Tesařův deník. V něm vrah podrobně popsal, jak dívku zavraždil.
Příběhy Zdeňka Tesaře a Brňanky Evy se protnuly 9. ledna 1998 v klubu Metro v Poštovské ulici, kam se oba mladí lidé přišli bavit. Dívku tam naposledy živou viděla její kamarádka. Zhruba v půl třetí ráno ji ještě spatřila, jak odchází s neznámým mladíkem pryč.
Oním neznámým byl naneštěstí Zdeněk Tesař. Evu si odvedl do svého bytu v Sevastopolské ulici v brněnském Starém Lískovci.

Zabil ji a usnul

Tesař chtěl s dívkou souložit, ale ona se od něj odtáhla. To jej rozčílilo natolik, že ji začal škrtit. Pod krkem ji držel zhruba čtyři minuty. Jakmile ucítil, že povolila, přestal. Mrtvolu pak hodil pod postel, vypil půl láhve vodky, osprchoval se a usnul. Tak Tesař policistům vylíčil hrůzný čin.
Když se probudil, uvědomil si, co se stalo, a pokusil se o sebevraždu. Nejprve snědl jed na krysy, jenže přípravek na hubení hlodavců nepůsobil. Odjel proto do lesa v Kohoutovicích, kde se pokusil oběsit. Jenže ani to se mu nepodařilo. Vrátil se tedy zpátky do bytu a přemýšlel, jak se těla zbavit.

Nejdelší pátrání

Zatímco Tesař spřádal plány na likvidaci těla, obrátila se matka zmizelé na policii.
Čtyři dny poté, co se dívka nevrátila domů, po ní policisté vyhlásili celostátní pátrání. Kriminalisté už tehdy vyloučili, že by utekla z domova. Z policejních protokolů totiž vyplývá, že měla s rodiči dobrý vztah a nebyla notorická útěkářka. Tedy člověk, který utíká z domu a potuluje se na různých místech. „Nechápu, proč by Eva dobrovolně odešla z domu. Měli jsme se přece rádi,“ řekla matka Evy při prvním výslechu policistům.
Případem zmizelé dívky se intenzivně zabývalo několik desítek policistů. „Vyslechli stovky lidí. Ptali se ve škole, kamarádů, přátel, příbuzných.
Zmizení se vyšetřovalo snad ze všech stran, ale vůbec žádný výsledek pátrání nemělo,“ konstatovala inspektorka Dagmar Matušková z oddělení pátrání brněnského policejního ředitelství.

Hledal i Interpol

Do hledání po pohřešované se zapojil i Interpol.
„Popis dívky jsme rozeslali po Evropě. Ozvali se dokonce policisté z Německa a Rakouska, kteří fotografii dívky ztotožňovali s nalezenými mrtvolami. I to však bylo negativní,“ dodala Matušková.
Pátrání nemělo valný úspěch ani poté, co před pěti lety kriminalisté případ znovu otevřeli a prověřovali další skutečnosti. Tehdy vyšetřovatelé dokonce odebrali vzorky DNA nejbližším příbuzným. To pro případ, kdyby se po letech přece jenom našlo tělo nebo kosterní ostatky. Jenže tělo se nenašlo ani poté, co kriminalisté letos na jaře vytáhli z archivu spis znovu. Zdeněk Tesař, vrah mladé dívky, se totiž shodou okolností zbavil těla tak, že už ho patrně nikdo nikdy neobjeví.
Po týdnu, během kterého žil v bytě s mrtvolou, dívčino tělo zabalil do dvou pytlů a hodil do kontejneru před domem.

Mrtvoly si nikdo nevšiml

Nikdo si toho nevšiml, protože byla hustá mlha. O tom, že je ve třípokojovém bytě mrtvola, neměli ponětí dokonce ani dva spolubydlící, kteří s Tesařem pronajatý byt obývali.
Otázkou zůstává, jak je možné, že si těla, byt zabaleného v igelitových pytlích, nevšimli pracovníci svozu komunálního odpadu. Vysvětlení nabízí ředitel společnosti Sako Brno, která odpad sváží.
„Před třinácti lety nebyla nádrž v brněnské spalovně, kam se sváží odpady ze všech koutů Brna, tak technicky zabezpečená, jako je tomu v současnosti. Teď na vše dohlíží operátor pomocí kamer, který upozorní na jakýkoliv podezřelý předmět,“ tvrdí Karel Peroutka. Přestože Tesaře tížilo svědomí, další vraždu spáchal v roce 2002. Tehdy uškrtil v kamionu těhotnou prostitutku, protože s ním nechtěla souložit.
Tentokrát nebyl tak opatrný, její tělo pohodil v lese nedaleko Rudné u Prahy. Tento zločin už Tesařovi neprošel a kriminalisté jej záhy po vraždě dopadli. Soud ho poslal na deset let do vězení a nařídil mu ochrannou sexuální léčbu. Když loni v prosinci požádal o podmínečné propuštění, neuspěl. Podle znalců je jeho pobyt na svobodě nebezpečný. Trpí totiž agresivním sadismem spojeným s nekrofilií. Závěr znalců Tesaře zklamal, ale při dalším vyšetření se přiznal k činu, který v sobě dusil třináct let.
„Není den, kdy bych si to nevyčítal,“ napsal v doznání, které přečetl soudce Stýblo. Tesař se totiž soudního procesu odmítl zúčastnit.

Dívka zmizela Beze stopy

Dívka odešla v pátek 9. ledna 1998 se svou kamarádkou na diskotéku v klubu Metro, kde se seznámila se Zdeňkem Tesařem.
Pátrání po ní policie vyhlásila 14. ledna 1998, v té době už ale byla dívka zřejmě mrtvá.
Týden po vraždě, 16. ledna, se Tesař zbavuje těla tím, že jej hodí do kontejneru zabalené v igelitových pytlích.
Po třinácti letech se Tesař k činu doznává, brněnský krajský soud ho za to odsuzuje 17. října 2011 k dvanácti letům vězení.