Terry Jones září i jako pohádkář

Pohádky k neuvěření

Pohádky k neuvěření Zdroj: Repro E15

Patřil ke skupině Monty Python a jako režisér jednotlivých televizních pořadů i filmů nejspíš patřil k jejím lídrům. Stejně jako ostatní členové legendární britské bandy je i Terry Jones mužem mnoha talentů a letos máme díky knize Pohádky k neuvěření možnost nahlédnout jeho schopnosti vypravěče příběhů nejen pro nejmenší.

Kniha krásně ilustrovaná Michaelem Foremanem dokazuje, že Jones baví stejně dobře pohádkami jako svým podílem na montypythonovských skečích.

Po vzoru nejlepších souborů pohádek Jones nabízí krátké úderné příběhy, v nichž se ale vyloženě pohádkové postavy vyskytují jen zřídka (například mořské víly nebo čert). Daleko častěji to jsou téměř obyčejní lidé, případně lidé s nadpřirozenými schopnostmi či tělesnými vlohami (Všodyočko). Ti pak prožívají kouzelné osudy plné fantazie a zvratů, které by často naplnily i román. Jones pak svým typickým smyslem pro humor vše odlehčuje a jeho pohádky tak nejsou rutinním čtením pro nejmenší, ale opravdu ponorem do kouzelného světa, kde je možné doslova vše. A také se vaše děti (ale i vy sami) dozví spoustu věcí. Jako třeba to, jak jezevci přišli ke svým pruhům.

Jones pochopil, že největší kouzlo je v obyčejnosti, kterou stačí jen malinko pošťouchnout a stane se neobyčejnou. Jako třeba úvodní Loď bláznů, kde sice není nepřirozeného nic, ale pochopíte z ní o životě spoustu věcí. Stejně tak pes Pipin se jako Hvězda ze dvorku dozvěděl, že sebevětší talent je zbytečný, když vás publikum ignoruje. A hádající se bratři Mick a Mack prožili největší dobrodružství, když se přestali hádat.

V předvánoční tlačenici o pěknou knihu pro děti i dospělé patří Pohádky k neuvěření Terryho Jonese jednoznačně k největším favoritům.

Terry Jones: Pohádky k neuvěření
Nakladatelství: Knižní klub, 2014
Překlad: Petr Matoušek
Hodnocení: 90 %