Test kaváren: Alchymistova kávová zahrada
Horké letní dny rozpalují ulice města. Stačí ale projít dveřmi nenápadného činžovního domu, projít do kouzelné zahrady kavárny Alchymista a začít snít kavárenský sen.
Alchymista bývala maličká kavárna s vynikajícími domácími dorty. K ní před časem přibyly další prostory a hlavně velká zahrada ve vnitrobloku. Místo, kde se dá posedět ve stínu popínavých rostlin a poslouchat štěbetání andulek.
Usedáme s baristou Adamem Dvořákem z Kávového klubu k jednomu ze stolků ukrytých v zeleni a za chvíli už před námi stojí espresso a cappuccino. Oboje pěkně klasicky na tácku se sklenkou vody. Kávy jsou servírovány v šálcích s logem Alchymisty.
Mléko překrylo hořkost
„Espressa je o malinko víc, má silnější hořkost, kterou asi způsobila delší příprava,“ hodnotí Dvořák. Lépe chutná cappuccino.
„Pěna je hustě našlehaná s jemnými bublinkami, mléko překrylo hořkost,“ chválí nápoj Dvořák. Nápoje tu vaří z originální směsi kávy Ebel.
Po první kávě přichází čas ochutnat i některý z vyhlášené nabídky místních dortů. K němu vybíráme další nápoj z jedinečného lístku, který je neuvěřitelně názorný. Každý nápoj v něm má svůj obrázek, který ukazuje, kolik je v něm kávy, mléka, koňaku nebo šlehačky.
Mezi sedmadvaceti položkami, kde nechybí ani cikorka nebo melta, si ještě vybíráme latté ve skle a kávu se zmrzlinou. „Latte macchiato, jak se správně jmenuje latté ve skle, je připraveno správně,“ hodnotí Dvořák.
Vláda Ledové královny
Přímo nadšený je z kávy se zmrzlinou ukrývající se pod názvem Ledová královna.
„Taková věc musí chutnat i zapřisáhlým odpůrcům sladké kávy,“ neskrývá nadšení barista, který si pochvaluje i to, že šlehačka v nápoji je skutečně šlehačka, a ne jen náhražka.
Vnitřní prostory kavárny jsou v sympatickém retrostylu, prostoru dominuje nástropní malba Jana Kristoforiho, symbolizující alegorii alchymie. Za prohlídku stojí i další část podniku, kde je malé muzeum kávy.