Trenér Beránek: Dukla dělá chyby

Klub z Julisky spěchá mezi fotbalovou elitu a v cestě mu teď stojí Kladno. Navíc Pražany bude kladenský SK hostit ve druhé lize poprvé.

Dukla Praha. Po Spartě a Slavii nejslavnější český fotbalový klub. Na jejím kontě jsou kromě jedenácti mistrovských titulů také dvě semifinálová utkání v prestižních evropských pohárech.
Kladenští se, co do věhlasu, s Duklou měřit nemohou, ovšem ve fotbalové historii s ní sehráli mnoho slavných a vyrovnaných zápasů.

Premiéra ve druhé lize

Například v létě roku 1960. V pražských Dejvicích otevírala Dukla nový stadion pojmenovaný podle ulice Na Julisce. A první ligové utkání na jeho travnaté ploše hrála s Kladnem.

Legendární sestava v čele s Josefem Masopustem tehdy porazila Kladenské pouze 2:1. „Křtinám“ přihlíželo patnáct tisíc diváků a Dukla se na konci ročníku stala mistrem ligy.
Nadcházející neděli 17. října spolu poprvé v historii sehrají druholigový zápas. Dukla přijede na stadion Františka Kloze jako favorit, Kladno se drží ve spodní polovině tabulky. Utkání začne v pět hodin odpoledne.

„Nevidím důvod, proč bychom je nemohli porazit. Kvalita našich hráčů není horší. Dukla má výhodu, že jí základ mančaftu už tři sezony drží pohromadě, zatímco Kladnu v létě odešlo devět fotbalistů,“ říká bývalý brankář Dukly a nyní trenér kladenských gólmanů Petr Kostelník. Věří, že diváci uvidí atraktivní zápas a že jich na utkání 12. kola přijde hodně.

Trenér Kladenských Miroslav Beránek strach ze slavného týmu nemá. „Jedna Dukla, to je historie plná úspěchů, druhá Dukla, to je současnost s odhodláním vrátit na Julisku první ligu. Pro mě je Dukla kandidátem na postup číslo jedna,“ říká Beránek s tím, že i ona dělá ve hře chyby.

„Ty nebudu rozebírat veřejně, taktiku si nechám do kabiny. Každé mužstvo na světě má rezervy. I Barcelona má rezervy, otázkou je, jak je dokáže protivník využít,“ míní kouč.

Rozhodly penalty

V armádním klubu hrál počátkem 90. let kladenský odchovanec Jan Suchopárek. Ten ještě letos na jaře působil v SK, podzim už tráví na Julisce jako asistent trenéra.

„Do Dukly jsem rukoval z Kladna. A shodou okolností jsme hned Kladno vyřadili z českého poháru. Dal jsem oba góly, ale ty stačily jen na remízu. Pak jsem proměnil penaltu v rozstřelu a postoupili jsme do dalšího kola,“ vzpomíná Suchopárek.

Za Duklu chytal Petr Kostelník. „Postoupili jsme se štěstím. Myslím, že to Dukla bude mít v Kladně v neděli opět hodně těžké,“ říká Kostelník.

Pražané prohráli minulý víkend na hřišti vedoucí Vlašimi 1:2 po gólech ze standardních situací. Branku Dukly vstřelil Kamerunec Dani Chigou (na snímku ve žlutém dresu).

„Chyběla nám agresivita před brankou soupeře,“ vysvětluje trenér Luboš Kozel.
Kladenští jeli v neděli potvrdit dobrou formu na hřiště posledního Hlučína. Ale přijeli domů s porážkou 2:3. Góly SK dali Štěpán Kučera a Jiří Kabele. „Trestuhodně jsme zahazovali šance,“ připomněl trvalý problém Kladenských Beránek.

Mezi druhou Duklou a jedenáctým Kladnem je v tabulce rozdíl jedenácti bodů.
„Doma se chceme předvést v tom nejlepším světle. Přestože jsme v Hlučíně prohráli, je v našich silách Duklu porazit,“ říká David Zoubek, který v Dukle hrával v mládežnických týmech.