Trenér boxu: Když jsou u mě, neberou drogy

Boxerská legenda Stanislav Tišer na Žižkově trénuje problémovou partu, za kterou by měl přijít Mike Tyson.

„Jsem středoškolák. Do školy jsem chodil jenom ve středu. A stejně mám u jména zkratku CSc. Celkem spokojený cikán,“ vtipkuje Stanislav Tišer.

V mládí získával jeden mistrovský titul v boxu za druhým. Teď je mu čtyřiapadesát a vede skupinu převážně mladých boxerů, na něž by se ve čtvrtek 21. října měl podívat Mike Tyson, legenda boxerského ringu.

Motivuje nás, že by měl přijít idol boxerů Tyson

„Když respektoval soupeře a nebral drogy, uznával jsem ho. Doufám, že sem opravdu dorazí,“ komentuje Tysonovu plánovanou návštěvu člen Box Clubu Žižkov Tomáš Slavata.

Jeden z dalších Tišerových svěřenců ho doplňuje. „Tyson se postupem času změnil k lepšímu a setkání s ním je pro všechny boxery dobrá motivace,“ říká Vladislav Riedl.

Tyson zamíří na Žižkov proto, že sám prožil těžké dětství a chce tamější mládež podpořit. „Je tady spousta problémových jedinců. Někteří z nich brali drogy, ale když jsou u mě, nechají toho,“ vykládá Tišer.

Svou partu trénuje v budově, v níž sídlí služebna městské policie. „Dneska je nás málo, jindy se sejde i padesát lidí,“ hlásí Tišer při pohledu na dvě desítky boxerů v tělocvičně. Romů mezi nimi moc není. „Nedělám rozdíly, mám tu naše, bílé, cizince… Francouz, Bělorus, Kazach, Armén, Ukrajinec,“ vypočítává trenér.

Mezi nimi je i jedna dívka. „Celkem se jich tady střídá šestnáct. Je tu dobrá parta a díky kvantitě i kvalitě máme zvuk po celé republice. Pořádáme i akce mimo box jako výjezdy na koních nebo koncerty,“ podotýká Tišer.

Nezapomene se pochlubit komiksem vylepeným na dveřích, ve kterém je on sám za hlavního hrdinu. „Byl vždycky strašně rychlý. Ani jsem mu nestačil ukousnout ucho, a byl jsem K.O.,“ stěžuje si v něm obrázkový Tyson.

Při té příležitosti se trenér myšlenkami vrací k plánované návštěvě americké hvězdy. „Pro tyhle boxery by to byl zážitek na celý život,“ poznamenává kouč.

Napřed zábava s míčem, pak práce v rukavicích

Trénink začíná basketbalem, který se chvílemi podobá ragby. Potom už přichází na řadu box. Nejdřív do pytlů a žíněnek, později v párech.

„Dáme do toho tři háky,“ oznamuje Tišer a každé cvičení předvádí. Je to drobný chlapík, ale díky svému charismatu, temperamentu a smyslu pro humor bez potíží ovládá celý prostor.

Měření času za něj dělá siréna. „Hop, hop! To je ono!“ udává kouč tempo a chválí správné provedení složité kombinace úderů.

Před šestnácti lety, kdy žižkovský klub zakládal, ještě někteří jeho svěřenci nebyli na světě a Tyson seděl ve vězení. Teď by se měli mladí sportovci s věhlasným boxerem setkat.