Trh průmyslových nemovitostí stále roste

V uplynulých šesti měsících se v České republice rozšířila rozloha průmyslových nemovitostí a logistických parků o zhruba 450 tisíc metrů čtverečních.

V prvním čtvrtletí roku 2008 bylo dokončeno 115 tisíc m2 nových ploch, v druhém dalších 327 tisíc. Celková plocha průmyslových nemovitostí a logistických parků tak dosáhla výše 2,7 milionu m2. Z analýzy společnosti King Sturge vyplývá, že trh udržuje stejné tempo růstu jako v loňském roce. Míra neobsazenosti vzrostla v průběhu uplynulých šesti měsíců z 11 na 14,3 procenta. K nejaktivnějším developerům první poloviny roku 2008 patřily společnosti CTP Invest, ProLogis, VGP a Pinnacle.

V uplynulém půlroce na český trh vstoupili dva noví významní hráči – firmy Panattoni a Goodman. „Největší nárůst zaznamenala oblast severní Moravy, poté Praha a jižní Morava. V regionu Praha se nyní logistické nemovitosti staví v rámci Prahy-východ při rychlostní komunikaci R10 na Mladou Boleslav a na Praze-západ při dálnici D5 na Plzeň a rychlostní komunikaci R6 směrem na Karlovy Vary,“ říká Jakub Holec, Industrial Agent českého zastoupení mezinárodní poradenské společnosti King Sturge.

#####Developeři míří do regionů

Firmy, které působí v průmyslovém developmentu, se stále více zaměřují na lokality mimo tradiční logistické regiony Prahu a Plzeňsko. CTP Invest de facto obsadil Moravu. Na jižní Moravu vstupuje další významný hráč – americký ProLogis.

Developerská společnost VGP si buduje významné postavení ve východních a severních Čechách. Dva logistické parky již realizovala v Liberci a jeden u Turnova.

Další staví v Hradci Králové, u Mladé Boleslavi a opět u Turnova. K novým projektům, které byly v uplynulém půlroce postaveny, patří logistický park Turnov-Příšovice (developer VGP, 10 500 m2), logistický park Lovosice (developer Seletra/Indes, 12 000 m2), logistický park Plzeň-Štěnovice (developer ProLogis, 42 000 m2) a další plzeňský park s názvem Orange Park (developer Mayfield, 23 000 m2). „Až donedávna byly na trhu haly s nejmenší skladovou jednotkou o rozloze 2000 m2. V poslední době jsme zaznamenali zvýšený zájem nájemců o menší flexibilní jednotky o velikosti do 1500 m2. Na nastupující trend jako první zareagovala firma CTP Invest a následovat ji budou další společnosti, které zaplní mezeru na trhu,“ říká Jakub Holec.

#####V hlavní roli ekologie