Trump chce zopakovat oblet Měsíce. Už příští rok

Space Launch System

Space Launch System Zdroj: Profimedia.cz

Povrch Měsíce
Space Launch System,
Space Launch System,
Space Launch System,
Space Launch System
8
Fotogalerie

USA by se mohly po 40 letech vrátit na Měsíc. Administrativa prezidenta Donalda Trumpa pověřila NASA zpracováním studie, zda je možné vyslat člověka k přirozené družici Země už příští rok. 

Původní plán s misí na Měsíc příští rok počítal, ovšem bez lidské posádky. Pravděpodobně dvoučlenný tým by se měl vypravit do vesmíru nejdříve v roce 2021. Na základě požadavku Bílého domu má nyní NASA zpracovat studii proveditelnosti, zda je možné pilotovanou misi vyslat už příští rok. 

Pokud by projekt dostal zelenou, budoucí posádku čeká pravděpodobně osmi- až devítidenní cesta s cílem obletět Měsíc. Podobnou misi už Američané absolvovali v roce 1968 v rámci Apolla 8. Letět by měli novou raketou Space Launch System (SLS) na lodi Orion, kterou v současné době vyvíjí Lockheed Martin.

Jak připomněla agentura Reuters, NASA neopustila nízkou oběžnou dráhu Země od sedmdesátých let, ačkoliv pilotované mise posílala do vesmíru pravidelně i další roky.

Jak uvedla agentura Reuters, pilotovaná mise na Měsíc v roce 2018 je prvním vstupem Trumpovy administrativy do amerického vesmírného programu. O záměrech nového amerického prezidenta ohledně vesmíru se toho zatím mnoho neví. Existují však náznaky, že Trump by měl být otevřenější než jeho předchůdce Barack Obama. Zatímco Obama byl i s ohledem na celosvětovou hospodářskou krizi konzervativní a opatrný, Trump už ve svém inauguračním projevu vyjádřil podporu novým vesmírným misím, když prohlásil, že USA jsou připravené "odhalit tajemství vesmíru".

Měsíc, Mars a to za nimi

Do Trumpova týmu nastoupil bývalý předseda Výboru pro vědu, techniku a kosmonautiku Sněmovny reprezentantů Robert Walker, aby dal americkému vesmírnému programu nový směr. Walker před časem uvedl pro server Politico.com, že hlavním cílem NASA do konce století by měl být výzkum sluneční soustavy lidmi, konkrétně "Měsíc, Mars a většina toho za nimi".

NASA pro letošní rok pracuje s rozpočtem 19 miliard dolarů, přičemž na projekty pilotovaných letů je vyčleněna necelá polovina sumy. O případných změnách ve financování zatím není nic známé, uzavírá Reuters.

SpaceX příští rok dopraví dva lidi k Měsíci

Soukromá americká společnost SpaceX příští rok uskuteční let k Měsíci, do jehož blízkosti dopraví dva lidi, kteří si cestu objednali. Oznámil to v pondělí šéf firmy Elon Musk, aniž by prozradil podrobnosti o svých klientech či ceně za let. Půjde o první výpravu do těchto míst od doby, co NASA ukončila mise modulů Apollo před půl stoletím, uvedla agentura AP.

Dvojice, která se navzájem zná, si u Muska objednala týden trvající cestu do blízkosti tělesa obíhajícího Zemi. Oba zámožní pasažéři již zaplatili "významnou" zálohu, uvedl miliardář.

"Podle mě do toho jdou s otevřeným hledím a vědí, že tu existuje určité riziko," řekl novinářům v konferenčním hovoru Musk. Dvojice podle něho před letem podstoupí intenzivní přípravu.

K Měsíci je donese vesmírná loď Dragon určená pro lety s posádkou, kterou ze Země vynese upravený typ rakety Falcon. Let by se měl odehrát ke konci příštího roku, zhruba šest měsíců poté, co SpaceX poprvé dopraví astronauty k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

 

Chyba počítače i hadr plný bakterií: Apollo 11 odstartovalo na Měsíc před 50 lety. Více zde >>>