Tržní nájmy v Česku stagnují, podobné to bude i v příštím roce

Tržní nájemné v tuzemských bytech za poslední rok stagnuje. Výrazné výkyvy žádným směrem pravděpodobně nenastanou ani v příštím období. Vyplývá to z ankety mezi realitními kancelářemi. "Cenové změny se v posledních několika letech odehrávají ve stokorunových relacích - a to jak směrem vzhůru, tak směrem dolů. Výkyv je vždy ovlivněný regionální situací, která se obvykle v horizontu několika týdnů vrátí do původní roviny," uvedl spolumajitel realitní kanceláře M&M Reality Miroslav Jonáš.

Například opravený cihlový byt v atraktivnější lokalitě se podle údajů M&M Reality pronajímal před rokem v oblasti Brna-města v průměru za 9500 korun za měsíc, nyní je to 9690. V Praze se nájemné u stejného bytu zvýšilo za rok průměrně o 300 korun na 13 800 korun. Podobně se podle M&M Reality vyvíjí činže také u bytů v panelových domech na okrajích měst. Například v Ostravě nyní za dvoupokojový byt v panelu lidé zaplatí měsíčně 7850 korun, před rokem to bylo o 50 korun méně. V Plzni se nájmy u podobných bytů meziročně zvýšily o 300 korun na 7300 korun.

Poptávka po pronájmech je podle realitních zprostředkovatelů stabilní. „Poptávka po nájmech je stále vysoká a propad, ani nějaký vzestup poptávky nezaznamenáváme,“ řekl regionální ředitel Realitní kanceláře Sting Martin Ďuriš. Velmi obtížně se podle Jonáše z M&M Reality pronajímají velké byty na okrajích měst. Potíže s pronájmy velkých městských bytů má například Cheb. Starosta Chebu Pavel Vanoušek oznámil, že město sníží nájemné u velkoprostorových bytů, které má ve vlastnictví. Při přidělování bytů bude nově maximální nabízené nájemné ve výši 4500 korun i u bytů, u nichž by nájemné vypočtené z podlahové plochy bylo vyšší.

Výkyvy v tržních nájmech nelze podle realitních makléřů očekávat ani v příštím období. „V příštím roce to bude vypadat podobně jako letos. Nabídka bytů k pronájmu bude převyšovat poptávku, a pokud nebudou majitelé bytů na současnou situaci reagovat, mohou svůj byt neúspěšně inzerovat klidně šest měsíců a déle, a přicházet tím o pravidelný příjem,“ sdělila makléřka realitní kanceláře Century 21-Bonus Group Barbora Merknerová. Z čísel Českého statistického úřadu o inflaci za červenec vyplývá, že čisté nájemné se první prázdninový měsíc zvýšilo meziročně o 3,1 procenta. V tom regulované nájemné vzrostlo o 8,2 procenta a tržní o 0,8 procenta.