Turisté ve městě. Památky, parky a složitá domluva

Mladá Boleslav nabízí různorodou architekturu. Návštěvníci jí příliš nevyhledávají.

Týdeník Sedmička vyzkoušel obyvatele Mladé Boleslavi, jak jsou schopní pomoci anglicky mluvícímu návštěvníkovi. Využil k tomu figurantku, která žádala v cizím jazyce kolemjdoucí a úředníky o pomoc. Jako první oslovila ženu středního věku. Na dotaz, zda hovoří anglicky, s úsměvem odvětila „Ne, děkuji“. Další dotázaný, sedmnáctiletý mladík, ochotně a bez potíží vysvětlil, kde je ve městě nejbližší pošta. Při následném pokusu o koupi dopisní známky také nebyl problém. „Za přepážkou seděla mladá slečna. Kdyby tam byl někdo starší, tak si myslím, že známku nedostanu,” domnívala se figurantka Lenka Purteková.

Hrad, muzeum a Templ

Turisté do města zavítají spíše náhodou. Rozhodně není místem, které vyhledávají davy. Podle údajů tamního Informačního centra navštívilo Boleslav v první polovině loňského roku zhruba čtrnáct tisíc českých i zahraničních turistů.
Jarmila Dvorská, kterou oslovila redaktorka týdeníku Sedmička, by doporučila návštěvu Muzea Mladoboleslavska, městského paláce Templ a Sboru českých bratří. „Velká škoda je podle mě to, že boleslavský hrad lidem nabízí jen expozice muzea. Neslouží jako klasický hrad s průvodcovskými okruhy. Myslím, že to hodně snižuje návštěvnost Mladé Boleslavi.“

Kam určitě zajít

Ve městě je několik unikátních staveb. Kromě toho lze navštívit také zajímavá místa. V anketě mezi obyvateli města zvítězily boleslavský hrad, Karmel, městský palác Templ se svou novou interaktivní expozicí a Škoda Auto Muzeum. Vícekrát lidé doporučili zříceninu gotického hradu Michalovická putna, která leží kousek od města. Dále bodovala i Stará radnice a kostel Nenebevzetí panny Marie.

Odpočinek na Radouči

Mladá Boleslav má tři architektonické skvosty. Jsou to stavby Jiřího Krohy. Střední průmyslová škola, budova bývalé Všeobecné zdravotní pojišťovny v Jaselské ulici a hotel Věnec na Staroměstském náměstí. Mezi moderními stavbami vyniká také areál vysoké školy na Karmeli. „Na tyto stavby se občas někdo zeptá. Jsou zajímavé,“ řekl vedoucí Infocentra Gerard Kaijsper.
Mezi nejnavštěvovanější místa ve městě patří Národní přírodní památka Radouč. Leží nedaleko od Severního sídliště a ústí do příměstské části Debř Je odtamtud výhled do údolí řeky Jizery.

Jen dva hotely

Další oblíbeným místem k relaxaci je lesopark Štěpánka, který nabízí sportovní vyžití. Děti si tam vyzkouší prolézačky ze dřeva i z provazů. Jelikož je Boleslav průmyslové město s velkou automobilkou, jsou tam převážně business hotely. Ubytování v nich vyhledávají hosté, ktěří přijeli pracovně. „Převážná část našich klientů je z Německa. Jezdí pracovat do škodovky. Bydlí u nás ale i Francouzi, Italové, Poláci, Slováci nebo Indové. Dříve jezdili ještě cizinci z Ameriky nebo z Asie. Jinak náš hotel využívají i lidé, kteří město navštíví jednorázově kvůli nějaké akci. Přijedou třeba na Rally Bohemia či sraz motorkářů,“ řekla Lenka Splídková z hotelu La Romantica.
Podlé šéfa infocentra Gerarda Keijspera jsou ve městě pro turisty vhodné pouze dva hotely. Cena za ubytování tam nepřesahuje tisíc korun za noc. Jsou to Hotel zimní stadion a hotel Věnec. Recepční prvního zařízení potvrdila, že do Boleslavi míří nejen Češi, ale i zahraniční návštěvníci. „Mezi našimi hosty jsou jak čeští, tak zahraniční hosté. Hlavně z Německa, Francie, a Itálie. Většinou už mají naplánované, kam se v okolí chtějí podívat. V Mladé Boleslavi je zajímají památky či park Štěpánka,“ řekla recepční hotelu Věnec Alesya Salamatina.

Návštěvnost Mladé Boleslavi

v prvním pololetí loňského roku přijelo do Boleslavi 13 638 českých turistů
za stejné období město navštívilo 423 zahraničních turistů
město od ledna do července loňského roku navštívilo 58 Němců, 35 Nizozemců, 5 Poláků, 46 Britů, 2 Francouzi, 1 Dán, 270 Slováků a 6 turistů jiné národnosti
do města pravidelně přijíždějí také Rusové a Italové
infocentrum v Mladé Boleslavi navštívilo v první polovině roku 2009 27 064 lidí zaměstnanci infocentra za prvních šest měsíců loňského roku zodpověděli 5 738 dotazů (s tázajícími komunikovali telefonicky, e-mailem a písemně)

7 zajímavých míst

1.Mladoboleslavský hrad
Hrad se nachází přímo v historickém centru Mladé Boleslavi na nepřehlédnutelném místě. Dnes tam sídlí Muzeum Mladoboleslavska.

2.Škoda Auto Muzeum
Návštěvníkům nabízí tři stálé expozice, firemní historický archiv, průvodcovskou službu i kavárnu.

3.Karmel
Historický areál s kostelem a s moderní prosklenou budovou vysoké školy.

4.Městský palác Templ
Templ nabízí interaktivní muzejní expozice s výukovými programy z experimentální archeologie a s možností návštěvy archeologického hřiště.

5.Českobratrské náměstí a Sbor
Sbor českých bratří je významnou památkou a svým provedením patří k nejstarším renesančním pseudobasilikám mimo Itálii. V historické budově je výstavní a koncertní síň.

6.Michalovická putna
Zřícenina gotického hradu.

7.Lesopark Štěpánka
Park, kterým protéká říčka Klenice.