U Holic se zřítilo vojenské letadlo

Cvičný let vojenského letadla L 39 Albatros skončil havárií

V úterý 12. července po půl šesté večer se u osady Koudelka nedaleko Holic na Pardubicku zřítilo při cvičném letu vojenské letadlo L 39 Albatros.
„Hlášení o pádu letadla jsme dostali po půl šesté z několika zdrojů. Na místě byli první hasiči, kteří likvidovali několik hořících míst,“ uvedla mluvčí Krajského ředitelství policie České republiky Markéta Janovská.
„Letadlo odstartovalo na běžný cvičný let z letecké základny v Pardubicích. Na palubě byla dvoučelnná posádka - instruktor a žák. Z dosud nezjištěných důvodů začal hořet motor. Letci v souladu s předpisy navedli letoun na neobydlenou krajinu a katapultovali se. Letoun se zřítil do lesa a oba letci dosedli na padácích poblíž od něj. Nyní jsou na lékařském vyšetření a podle předběžných informací vyvázli bez zranění. Nehodu nyní bude vyšetřovat Inspekce ministra obrany,“ popsal havárii náčelník generálního štábu generál Vlastimil Picek, který přiletěl na místo nehody.
Letadlo dopadlo na nevelkou louku uprostřed lesa, kam k němu jako první dorazili hasiči. „Po příjezdu jsme našli dvě ohniska požáru. Na každé straně louky jedno. Začali jsme hasit to větší na místě, kam dopadla větší část vraku letadla. Hašení komplikovalo velké horko a sucho,“ řekl velitel zásahu Miroslav Wilder.