Ukázali na korupci. Dostali statisíce

Libor Michálek a Ondřej Závodský dostali jako první v zemi ceny Nadačního fondu proti korupci.

Jeden byl šéfem Státního fondu životního prostředí, druhý pracoval v Zařízení služeb ministerstva vnitra. Loni na podzim se ale shodně Libor Michálek a Ondřej Závodský dostali do potíží.

Když dvaatřicetiletý šéf právního oddělení Závodský upozornil svého nadřízeného na pochybné zakázky a rozkrádání, žádnou odměnu si nevysloužil. Naopak o několik týdnů později už seděl ve svém vlastním oddělení jen jako řadový referent.

Třiačtyřicetiletý Libor Michálek už ví z dřívějška, že upozornění na korupci se nevyplácí. Před patnácti lety byl vyhozen z Fondu národního majetku, poté co poukázal na tunelování privatizačních fondů. Půl roku táhnoucí se soud mu nakonec dal zapravdu.

Důkazy o rozkrádání

Znovu na nekalosti ve státní správě upozornil na konci minulého roku jako šéf fondu životního prostředí. Když poukázal na manipulace s veřejnými zakázkami, ministr životního prostředí Pavel Drobil ho sesadil. Aby si opatřil důkazy, nahrával rozhovory mezi ním a jeho poradcem Martinem Knetigem.

„Oba pánové, které jsme ocenili, vynesli důkazy a informace o rozkrádání ve státní správě. Zvláště v případě pana Michálka se jedná o korupci významného ekonomického dopadu,“ říká jeden ze zakladatelů Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček.

Nadace vznikla teprve před několika dny, ale už se rozhodla oba „whistleblowery”, jak se anglicky říká lidem, kteří upozorňují na nekalé praktiky, odměnit. Záslužné činy bude správní rada nadace, ve které zasedá například ekonom Tomáš Sedláček nebo moderátor Jan Kraus, hodnotit a odměňovat minimálně jednou do roka.

Bernard: Korupce bere peníze všem

„Korupce prorostla celou společností. Jak chcete po lidech, žijících od výplaty k výplatě, aby se uskromňovali, když všude kolem sebe vidí a cítí, jak se krade a podvádí,“ míní podnikatel v pivovarnictví Stanislav Bernard. Podle něj je korupce navíc velmi drahá.

„Bere peníze každému z nás v řádu desítek miliard ročně,“ říká Bernard.

Michálek obdržel odměnu půl milionu korun, Závodský sto tisíc. „Cena má pro mě větší význam, než se zdá. Zejména pro kolegy, kteří za mnou stáli. Člověk, který upozorní na korupci, se setkává s pohrdáním, hnusem a odporem,“ řekl po převzetí ceny právník Závodský.

Mohl se sice vrátit na původní pozici, ale dál se na pracovišti setkává s ústrky. Ekonom Libor Michálek je řadovým finančním poradcem s třetinovým platem, než měl jako šéf fondu.