Unikátní muzeum války 1866 otevírá své brány

Exponáty věnované bojům prusko-rakouské války 1866 získaly větší prostor v novém muzeu.

Nejen vojenská výstroj a výzbroj budou lákat do nového Muzea války 1866 na Chlumu u Hradce Králové. Otevře se už dnes.

„Malé expozice jsou v Trutnově, Náchodě, České Skalici, ale jako muzeum je to na Chlumu jediné v republice, které se věnuje jen válce a bitvě u Hradce Králové 1866,“ uvedl správce muzea Aleš Chvojka.

Vystavuje vojenské uniformy, helmice, čepice, mošny, přezky, kopie dobových zbraní, střely, plastickou mapu bojiště a hlavně děl na podstavcích.

Vitríny zapůjčilo Muzeum východních Čech, než se podaří získat peníze na vlastní. Ty nabídnou další exponáty. Třeba uniformu pruské muziky by mohl doplnit stejnokroj rakouské muziky. Textové panely pak přiblíží i méně známou historii sedmitýdenní války od jejího počátku až do podepsání mírových smluv. Stěny zdobí výjevy z války 1866.

„To je Úvoz mrtvých večer po bitvě. Útočil tam první armádní sbor, zůstalo tam 6600 mrtvých, raněných a zbytek byl zajat,“ popsal jedno z vyobrazení Chvojka.

V atriu s proskleným stropem časem návštěvníci spatří i nový model se 400 cínovými vojáčky, výjev střetu rakouských a pruských vojáků u Dohalic. Zatím je ve staré budově, která je uzavřená. Chystá se její rekonstrukce. Vznikne v ní audiovizuální sál a místnost, kde lidé budou listovat na počítači například v dobovém tisku, obrázcích a pohlednicích.

Muzeum bude v sezoně otevřeno denně mimo pondělí. Dozor oblečený v uniformách rakouské armády při zájmu větší skupiny návštěvníků provede i lesem Svíb.