Úrazy na sněhu uhradí město

Takzvaný chodníkový zákon zamotal úředníkům hlavu. Část chodníků zůstane ladem.

Bdělost a obratnost Pražanů otestuje letošní zimu nový chodníkový zákon, který právě vstupuje v platnost. Od 1. listopadu se obce musí o úklid chodníků postarat samy. Jenže úředníci zvládnou zabezpečit úklid jen zhruba poloviny z tisíce padesáti hektarů chodníků, které patří městu. Zbytek kvůli nedostatku peněz zkrátka nechají ladem.

Chodníky jsou rozdělené do tří skupin. Tu první obstará magistrát, druhou městské části a zbylých asi pět set padesát hektarů jednoduše zůstane bez údržby. „O ty se postará příroda, sníh roztaje,“ řekl už před časem primátor Pavel Bém.

Sedm úřadů protestuje

Proti chodníkové novele se ale bouří městské části, které na úklid také finančně nestačí. Zástupci sedmi z nich ve svém prohlášení označují rozsah úklidu zajišťovaný magistrátem za nedostatečný a nevhodně navržený. Obyvatele a vlastníky nemovitostí zároveň vyzývají, aby s úklidem pomohli.

„Zatím není zcela jasné, jak si s osmdesáti hektary chodníku, které nám přibyly, poradíme. Přišlo by to totiž na dvě stě milionů, oproti obvykle vydaným šesti milionům. Máme sice skupinu, v níž zaměstnáváme na veřejně prospěšných pracích například bezdomovce a vězně, ale ta na to zdaleka nestačí,“ řekl k situaci v Praze 6 mluvčí úřadu Martin Šalek. Stejné stanovisko zaujaly v prohlášení také Praha 4, 5, 10, 11, 12 a 13.

Město zraněné odškodní

Technické správě komunikací, která pro město zajišťuje úklid sněhu, i tak přibude práce. „Loni jsme uklízeli jen sto hektarů chodníků, letos to bude dvě stě padesát, a to hlavně v centru Prahy. Pozitivum je jedině v tom, že přibudou pracovní příležitosti,“ konstatoval mluvčí technické správy Tomáš Mrázek. Zatímco loni podle něj uklízelo pro technickou správu chodníky kolem čtyř set padesáti lidí, letos si práce vyžádají asi tisícovku.

V neošetřených místech budou muset být obyvatelé i turisté zatraceně ve střehu, aby si na kluzké ploše nezlomili ruku nebo nohu.

Magistrátní úředníci ale pamatují i na tyto havarijní situace. Město uzavřelo pojistku na padesát milionů korun a z té hodlá případným zraněným hradit odškodnění.