Ústavní soud odmítl stížnost tyrana, kauza Kuřim skončila

Jan Turek, jeden z odsouzených v kuřimské kauze týraných dětí, se domáhal práva ve spravedlivý proces. Ústavní soud jeho stížnost odmítl.

Kauza Kuřim definitivně u českých soudu končí. Poslední justiční instancí, která mohla případ brutálního týrání dvou chlapců ještě otevřít, se tak uzavírá. Ústavní soud totiž odmítl stížnost jednoho z odsouzených, Jana Turka. Ten si stěžoval na to, že neměl právo na spravedlivý proces.

„Turka uznaly soudy vinným trestným činem týrání svěřené osoby. Toho se dopustil tím, že si vypůjčil psí klece, ve kterých spoluobžalované držely po dobu několika týdnů celodenně zavřené nezletilé chlapce. Za to byl Turkovy uložen úhrnný trest odnětí svobody v trvání pěti let se zařazením do věznice s ostrahou,“ uvedl soudce-zpravodaj Jiří Nykodým.

Turek tvrdí, že byla porušena jeho základní práva podle Listiny základních práv a svobod, podle Ústavy České republiky a Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod. Turek v ústavní stížnosti konkrétně namítá, že v řízení před soudem prvního stupně rozhodoval jako předseda senátu soudce, který k tomu nebyl oprávněn, protože působil jako soudce na jiném soudu a byl ke Krajskému soudu v Brně dočasně přidělen.

Ústavní soud však Turkovu stížnost zamítl jako neopodstatněnou. Stížnost navíc podal jako jediný ze šestice obžalovaných, takže kauza u české justice definitivně končí. Turek si nyní odpykává pětiletý trest. Mezi dalšími odsouzenými, kteří stráví ve vězení od pěti do deseti let, je i matka týraných dětí.