Uznávaný architekt přišel o licenci

Přední zlínský architekt Ivan Bergmann dočasně ztratil licenci.

Respektovaný zlínský architekt Ivan Bergmann, který letos převzal Cenu města Zlína, přišel na dva roky o „kulaté razítko“. Sedmička zjistila, že licenci spoluautorovi rekonstrukce Baťova mrakodrapu odňala Česká komora architektů kvůli jeho pochybení na projektu bytových domů ve Zlíně-Podhoří. Na chyby v projektu upozornilo už vloni občanské sdružení Sad Podhoří. „Architekt Bergmann nesprávně uváděl počet bytů, počet podlaží, výšku a vzdálenosti budov od okolních domů a nesprávný výpočet parkovacích míst,“ uvedl předseda sdružení Karel Stoklasa.

Stížnost uznala Česká komora architektů jako oprávněnou. „Profesní pochybení mohly uvést v omyl účastníky stavebního řízení,“ konstatoval předseda dozorčí rady komory architektů Josef Panna s tím, že upřesnění rozsudku stavovského soudu není veřejné. Ivan Bergmann nepovažuje trest za tragédii. „Není to nic příjemného. Profesně to na můj ateliér velký dopad nemá, jde spíše o otázku prestiže,“ řekl Bergmann.

Trest však jeho práci ovlivní. „Architekt bez autorizace nemůže samostatně předkládat své projekty, nemůže se účastnit výběrových řízení,“ řekla advokátka Věra Stránská, která spolupracuje s komorou architektů. Magistrát navzdory trestu letos předal Bergmannovi Cenu města Zlína za rok 2008, přestože radní o výhradách k jeho práci věděli. „Cenu dostal za dlouholetý přínos městu. Ten je nezpochybnitelný,“ říká radní Martin Janečka.