V Beskydech spadl polský paraglidista. Je vážně zraněný

Na vrchu Javorový v těšínské části Beskyd se v úterý odpoledne zřítil Polák, který v kopcích létal na padáku.

Záchranná služba dostala zprávu o zraněném muži krátce před třetí hodinou odpoledne, muž spadl v lokalitě, kterou paraglidisté často využívají k létání. „Na místo vyrazil vrtulník letecké záchranné služby z Ostravy. Stroj odstartoval, ale z důvodu inverze a minimální viditelnosti se po sedmi minutách letu musel vrátit zpět na základnu. Ani zkušený pilot nemohl započatou misi bezpečně dokončit,“ popsal mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.
Ke zraněnému Polákovi, který se zřítil z výšky asi deseti až dvanácti metrů, vyjela posádka rychlé lékařské pomoci z Třince. „Dvaačtyřicetiletý muž zůstal po pádu při vědomí, utrpěl však vážné zranění. Lékařka zjistila poranění v oblasti páteře a dolní končetiny. Pacienta uložili a zafixovali do vakuové matrace a posádka transportovala zraněného do nemocnice v Třinci, kde jej předala do péče lékařů chirurgické JIP,“ dodal Humpl.
Záchranáři místo dobře znají, není to poprvé, kdy letos na Javorovém paraglidistům pomáhali. „Další paraglidisté se zřítili v průběhu léta také na kopci u Palkovic na Frýdecko-Místecku,“ doplnil ještě Humpl s tím, že případů, kdy se letos paraglidisté zranili, bylo v Beskydech kolem desítky.