V blízkosti Pardubic rostou řadové domy

Dobře založený developerský projekt roste i v době finanční krize. Developer Nový Domov Pardubice prodal jen přes léto tři řadové domy v projektu Nová Černá. Tím prakticky skončil prodej první etapy projektu, na svého majitele čeká už pouze devět energeticky úsporných domů postavených v rámci první fáze projektu realizovaného v Černé u Bohdanče.

Před patnácti lety, když zástupce současného developera Mgr. Pavel Žák pozemky kupoval, si byl velmi dobře vědom, že tohle místo je k bydlení přímo předurčeno. Přiléhá k lesu, rozkládá se na okraji bývalé pískovny, dnes vodní plochy, a tak přímo vybízí k bydlení s možností relaxace a odpočinku. Není divu, že se domy prodávají tak dobře. Developer současně s projektem založil před 16 měsíci i rodinnou realitní kancelář, která se prodejem celého projektu zabývá. „Prázdninová akce se opravdu vyplatila“, přitakává Andrea Žáková Nedvědová, majitelka realitní kanceláře.

„Vsadili jsme na slevy přes letní období, které v prodejích realit skutečně nebývá produktivní sezonou.“ Hlavní úspěch prodeje však spočívá v nádherné lokalitě. Jedná se o bydlení uprostřed přírody, kde nechybí voda a les, ale se snadnou a rychlou dostupností do Pardubic. Celý projekt je situován v nedaleké blízkosti Lázní Bohdaneč na rozloze téměř čtyři tisíce metrů čtverečních. Kancelář provádí pro své klienty, kteří si přijdou koupit jejich domy, plný servis. Zprostředkuje prodej stávajících nemovitostí, vyřídí pro klienta hypotéku… Jejich kapacita je tím naplněna. Podíl na úspěšnosti prodeje má i další pardubická realitní kancelář CENTURY 21 (dříve BONUS PARDUBICE), s níž Realitní kancelář Žáková Nedvědová úzce spolupracuje.

#####Příjemné bydlení u vody a lesa

Developer se rozhodl před třemi roky svůj záměr - postavit tu příjemné bydlení u vody a lesa - uskutečnit. Územní řízení, jednání s architekty, stavební řízení, jednání s bankami o úvěru a dva roky uběhly, než se spustila vlastní výstavba. Developer měl předběžnou představu o vzhledu celého projektu a ing. arch. Milan Černík a ing. Karel Vrbický jen dopomohli utvořit konečnou verzi projektu jak po estetické, tak po funkční stránce. Zástavba je řešena řadovými domy nebo dvojdomy, ve třech řadách s komunikací, kdy nejlépe situované domy s parcelou prakticky přiléhají k vodní hladině. Původní úmysl postavit všech 63 řadových rodinných domů/dvojdomů současně nebyl uskutečněn z důvodu finanční krize, a tím i vyšších požadavků banky k developerskému úvěru. Tak byl projekt rozdělen do dvou, po sobě jdoucích, etap.

Nicméně podmínky pro budoucí majitele domů jsou nastaveny velmi příznivě. „Projevíli klient zájem o náš dům, tuto informaci nám oznámí, pochopitelně se při jednání dozví veškeré podrobnosti o projektu a má dostatek času na rozmyšlení, zda si domeček koupí,“ vykládá postup při jednání s klienty majitelka RK. „Ve většině případů nás klient do týdne kontaktuje a podepíšeme rezervační smlouvu. Následuje zaplacení rezervačního poplatku, který je obvyklý pro region a sjednání termínu podpisu smlouvy o smlouvě budoucí kupní. Po podpisu budoucí smlouvy majitel ve sjednané lhůtě zaplatí 10 procent ceny vybraného domu a dál jen kontroluje, jak roste projekt. Ve lhůtách sjednaných kontrolních dnů se stavitelem si zkontroluje stavbu svého bydlení.

Doplatek z celkové ceny domu po započtení rezervačního poplatku a 10procentní zálohy bude developer účtovat budoucímu kupujícímu až po kolaudaci bez jakýchkoli procent navýšení celkové ceny domu. Vzhledem k tomu, že Česká spořitelna pomohla s financováním celého projektu a má veškeré podklady k tomuto projektu k dispozici a na projekt dohlíží, nabízí zároveň klientům tohoto projektu nadstandardní služby při poskytování hypotečních úvěrů.“

#####Hrubá stavba první etapy končí

V jakém stavu projekt je? „První etapa výstavby, která zahrnuje 36 řadových rodinných domů/dvojdomů, má prakticky hotovou hrubou stavbu. Do konce září chceme mít všechny domy pod střechou,“ odpovídá Pavel Žák. Ten současně vykonává stavební dozor na svém projektu. Proč na sebe vzal i tuto zodpovědnost? „Nemohu si dovolit, aby výstavba nebyla kvalitní. Lidé, kteří si tu koupí své nové bydlení, budou mí budoucí sousedé,“ objasňuje s úsměvem při další odpovědi. „A určitě se moje dennodenní přítomnost na stavbě vyplatí. Kontrola dodavatele stavebních prací, i když reference na stavební firmu BW Stavitelství Holice byly vynikající, předchází řadě nedorozumění a zdržení.“ První etapa včetně infrastruktury, komunikací a chodníků je vyčíslena v řádech 100 milionů korun. Termín kolaudace je plánován na září 2010, ale ten bude pravděpodobně tím nejzazším k nastěhování.

Developer předpokládá, že první klienti se budou stěhovat již na přelomu jara a léta 2010. Domy se staví v kolaudačním minimu, což pro klienta znamená, že si zařizovací předměty, jako jsou obklady, dlažby, vnitřní dveře a podlahy, vybírá sám. Má však na výběr, zda si dům dodělá ve vlastní režii, nebo mu developer na základě oboustranně odsouhlasených rozpočtů na jednotlivé práce dokončí dům takzvaně na klíč. Pokud právě nejsou vyhlášeny slevové akce RK, tak se řadové domy/dvojdomy prodávají od ceny 2 899 000 korun včetně pozemku a DPH. Cena se odvíjí od velikosti pozemku a polohy, kde si klient dům vybere. Nejhezčí poloha domečku s pozemkem vychází na 4,5 milionu korun (včetně pozemku i DPH). Lokalita leží deset minut z centra Pardubic při jízdě autem, a je i v dosahu MHD Pardubice. U lesa i u vody - je to na idylku u rodinného krbu, který opravdu v každém domě bude hřát.