V galerii sídlí žena v množném čísle

Galerie U Radnice spojila dva výtvarníky. Z pláten vystupují ženské křivky, z prostoru zase oblé sochy.

Málokdy se stane, aby před zahájením vernisáže stál před dveřmi nedočkavý hlouček lidí. V Galerii U Radnice se to minulý týden podařilo.

Sešli se tu dva výtvarníci. O malbu a grafiku se postarala Michaela Medley, sochy představil Miloslav Hlubocký. Ženské tvary, které jasně vystupují z čistých linií barevných pláten, přirozeně doplňují keramické plastiky.

Mladá matka tří dětí, která při zahájení výstavy dokáže v jednom okamžiku mluvit o umění i utřít nos nejmladší, pětileté dceři. To je Michaela Medley. Za posledních deset let stihla v Británii vystudovat figurální kresbu, s manželem se přestěhovat na Nový Zéland a v Čechách si po návratu zařídit ateliér.
Ani při přípravě výstavy v rodném Táboře se výtvarnice nenudila. Před půl rokem totiž přišla o polovinu své sbírky. Co se vlastně stalo, přiblížit nechce. Většinu obrazů, které dnes v galerii visí, ale musela vytvořit za tři měsíce.

Takto narychlo vznikly obrazy, které se paradoxně od dřívějších výrazně liší. „Jsou uvolněné, hravé. Vyzkoušela jsem nové techniky. Jsou tu i obrazy, kde jsem vůbec nepoužila štětec,“ říká Michaela Medley. Inspirací jí bylo i mezinárodní výtvarné sympozium Interart – Latop, kterého se v Táboře zúčastnila loni v létě.

Motiv ženy se v autorčiných obrazech opakuje stále. „V obrazech řeším sama sebe, tohle téma je mi asi prostě nejbližší,“ vysvětluje Medley.

Díla výtvarnice výborně doplňují keramické plastiky Miloslava Hlubockého, dlouholetého vedoucího keramických kurzů v Táboře a člena Asociace jihočeských výtvarníků. Jeho díla byla k vidění na výstavách v Čechách i v zahraničí.

Výstava v galerii potrvá do 27. února. Už teď se ale návštěvníci mohou těšit například na obrazy Romana Franty, v poslední době známého také jako „ilustrátora“ sezimovoústeckých hodin s trpaslíkem.