V „kravíně“ najdou domov mladé páry

Holobyty neplatičů v Charvátské Nové Vsi město přestaví na startovací byty.

Barbora Valčíková z Břeclavi chce bydlet se svým přítelem. Jenže ještě studují a z přivýdělku si společné bydlení nemohou dovolit. Řešením by pro ně bylo nastěhování do městského bytu s nižším nájemným. Právě takové chce břeclavská radnice vybudovat z holobytů v Charvátské Nové Vsi, kterým místní přezdívají „kravín“.

„To je dobré řešení pro mladé páry a rodiny. S přítelem si na nový byt zatím nenašetříme a pronájmy jsou příliš drahé. Sehnat v Břeclavi něco levného je složité,“ stěžuje si Valčíková.

Holobyty čtvrté kategorie v Charvátské Nové Vsi dříve obývali neplatiči, v současné době jsou prázdné. „Nemáme tam ani jednoho nájemníka. Vedení města proto nechalo zpracovat projekt na jejich přestavbu. Ze současných místností a z bytu správce vznikne čtrnáct menších bytových jednotek,“ upřesňuje místostarosta Břeclavi Martin Radkovič.

Přechodné bydlení

Vedení města se neobává, že mladé lidi bude nevalná pověst „kravín“ odpuzovat a nebudou tam chtít bydlet. „Úplně se to tam změní. Přizpůsobíme byty jinému typu nájemníků, než tam bydleli dosud. Předpokládám, že mladí lidé uvítají, když budou mít na nějaký čas solidní bydlení. Získají tak prostor pro to, aby se časem postarali o vlastní bydlení,“ myslí si místostarosta Radkovič.

Startovací byty bude Břeclav nabízet za jiných podmínek, než je u městských bytů běžné. „Omezíme pronájem pro mladé na tři až pět let. Za tu dobu si může pracující člověk sehnat běžný pronájem nebo si na vlastní bydlení našetřit,“ vysvětluje podmínky pronájmu připravovaných bytů Radkovič.

O nastěhování do Charvátské Nové Vsi už uvažuje například Martin Blažek z Břeclavi. „Když jsem dokončil školu, našel jsem si práci. Zatím sice nemám přítelkyni a bydlím u rodičů, ale pak bych se určitě poohlédl po nějakém vhodném bydlení. Startovací byty jsou pro mladé rozhodně dobrá možnost, jak se osamostatnit,“ míní Blažek.

Zkušenosti se startovacími byty pro mladé mají také v Hodoníně. „Aby žadatel mohl získat byt do pronájmu, musí splnit několik podmínek. Týkají se převážně dostatečného příjmu rodiny,“ říká mluvčí hodonínské radnice Petra Kotásková.

Hodonín nabízí startovací byty ve dvou velikostech. „Jednopokojový je určený pro jednoho až dva nájemníky, dvoupokojový pro dva až čtyři lidi do šestatřiceti let,“ dodává Kotásková.
Byty radnice pronajímá vždy na jeden rok s možností prodloužení smlouvy až na tři roky. U bezbariérových bytů je možné pronájem sjednat až na pět let.

Radnice v Břeclavi má při stavbě startovacího bydlení v Charvátské Nové Vsi usnadněnou situaci v tom, že se nemusí vypořádávat se současnými nájemníky. Všichni se z holobytů před časem vystěhovali. Podle místostarosty Radkoviče si našli lepší bydlení za běžné tržní ceny. „Město nesleduje, kam se nájemníci jeho bytů vystěhují. Je nám to jedno,“ pokrčil rameny Radkovič.