V Lidicích vzniká nová rezidenční čtvrť

Švýcarská investiční společnost M&A Property Investors a česká realitní firma Monlid Development stavějí v Lidicích na Kladensku novou čtvrť, kde bude 45 rodinných domů. Společnost to uvedla v tiskové zprávě. Starostka Veronika Kellerová řekla, že čtvrť vzniká na území, kde původně měly bydlet lidické děti. Architektura nových domů má odpovídat současné zástavbě. Nová čtvrť vzniká v prstenci kolem současné zástavby ve směru na Hřebeč. Developer podle starostky staví na pozemcích, které v minulosti patřily obci i soukromým vlastníkům. "Obec za jejich prodej utržila zhruba 20 milionů korun," uvedla Kellerová.

Podle starostky jsou domy stavěny na posledním rozvojovém území, s nímž počítá regulační plán. Další výstavba v Lidicích není plánována. „Ty domky musejí akceptovat regulační plán a vypadají podobně jako naše současná architektura,“ zdůraznila Kellerová. Původně na území, kde se nyní staví, měly po skončení druhé světové války vzniknout domy, které by patřily lidickým dětem. „Kdysi to tak bylo plánované, ale nepočítalo se s tím, že se nevrátí,“ dodala starostka.

Lidice jsou v Česku považovány za jeden ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili v červnu 1942. Při tragédii zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí. Firma M&A Property Investors sídlí v Curychu a je soukromým fondem zabývajícím se investicemi do menších a středních realitních projektů po celé Evropě. S pražským developerem Monlid Development se chce zaměřit na výstavbu rezidenčního bydlení na předměstích Prahy. Do projektů chtějí investovat kolem 20 milionů EUR (zhruba 495 milionů korun).