V Londýně skončilo líčení v rámci arbitráže mezi ČR a ECE

V Londýně skončilo líčení v rámci arbitráže České republiky a společnosti ECE, která požaduje 70,3 milionu eur (1,8 miliardy korun) za zmařenou investici do výstavby libereckého nákupního centra. Proces arbitráže pokračuje dál, sdělil zástupce advokátní kanceláře Squire, Sanders & Dempsey, která zastupuje ČR. Stát nároky ECE odmítá.

Ve sporu s firmou ECE jde o rozhodnutí Ministerstva pro místní rozvoj ohledně plánované stavby obchodně-společenského centra Galerie v Liberci. Ministerstvo zrušilo územní rozhodnutí pro výstavbu poté, co uznalo námitky nizozemské firmy Multi Development, že se nestala účastníkem stavebního řízení. Ministerstvo financí však nároky firmy ECE odmítá a věří v úspěch, řekl na začátku arbitrážního líčení v polovině září mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Stát podle rezortu financí čelí 13 arbitrážím na základě smluv o ochraně investic, tři arbitráže nyní probíhají. Ve sporech jde o více než 20 miliard korun. Vedle toho ČR rovněž čelí 14 různým podáním souvisejícím s investicemi do fotovoltaických elektráren. U těchto sporů byla zahájena smírná jednání a zatím nebyly vyčísleny nároky.