V Metropolu se potkají čtenáři s autory

Vzbudit zájem o četbu a představit tituly, které mají vztah k jižním Čechám, chtějí organizátoři Festivalu dětských knih a časopisů.

Kruhový sál Domu kultury Metropol zaplní od čtvrtka do pátku 27. listopadu knihy a časopisy. Většina bude pro děti a mladé čtenáře, ale na své si přijdou třeba i milovníci tajemných míst a astrologie.
Na programu budou rovněž první ukázky z chystaných rozhlasových večerníčků, řada autogramiád a besed se spisovateli, vyhodnocení literární soutěže a seminář pro mladé autory. Vstup je zdarma, program zpestří divadelní představení Studia dell´arte.
„Takový festival jsme plánovali už dlouho, protože je třeba vyzkoušet každý způsob, jak ukázat dětem i dospělým krásu četby,“ vysvětlila Bára Stluková z pořádajícího Pohádkového království. Sama je také autorkou knihy pohádek. Většinu představovaných titulů prodávají knihkupectví nebo mapové centrum na náměstí.
Hlavním hostem bude Markéta Zinnerová, jejíž dílo znají čtenáři i diváci televizních seriálů pro celou rodinu. Festival bude také příležitostí zjistit, jak je to s četbou v dolnorakouském Waldviertelu, který bude zastupovat spisovatelka Angelika Kaufmann.
Budějovickému výtvarníkovi Jaroslavu Kerlesovi popřejí organizátoři k sedmdesátinám. Při té příležitosti se bude jistě mluvit o plánu natočit kreslené večerníčky s jeho obrázky. Předzvěstí je teď série rozhlasových večerníčků, čtrnáct z nich už je hotovo. Čte je herec Václav Vydra.
Podle režiséra Zdeňka Trošky, který s Pohádkovým královstvím dlouhodobě spolupracuje, je festival záslužnou akcí. „Dnešní děti nečtou, což je velká škoda. Je to vidět i na jejich způsobu vyjadřování. Dostávám spoustu dopisů, ale bývá v nich mnoho chyb. Děti totiž neznají ta slova z psaného textu, takže si nepamatují, jak vypadají,“ míní režisér.
Sám je od dětství vášnivým čtenářem – dosud miluje pohádky od Drdy, Lady, Němcové nebo Erbena, jeho oblíbeným autorem je také Zeyer. „Není dne, abych si nevzal knihu do ruky,“ zdůraznil. Radost z četby ho prý jednou ovládla natolik, že ukradl Drdovy pohádky z knihovny na pionýrském táboře. „Několik pohádek už jsem z té knihy natočil, tak snad jsem tím ten zločin odčinil,“ doufá Troška.

Výběr z programu knižního festivalu:ČTVRTEK 26. listopadu 10.30 a 13.00 Besedy s Markétou Zinnerovou
11.00 Představení dětské literatury Waldviertelu s Angelikou Kaufmann
14.00 Beseda s astrologem P. Messany
15.30 Křest Kuchařky plzeňských strašidel
16.00 Za tajemnými místy s Marií Holečkovou
17.30 Beseda o České pohádkové akademii

PÁTEK 27. listopadu 9.30 Představení Studia Dell´arte Jak Barborka čekala na Ježíška
10.30 Výtvarná dílna s Komisařem Vrťapkou z Mateřídoušky
13.00 Vyhodnocení soutěže Jihočeský úsměv
14.00 Předpremiéra knihy Vodánka a bludičky od Hynka Klimka
15.30 Beseda s Jaromírem Sypalem o pohádkách o vodnících
16.00 Poslech rozhlasových večerníčků z jižních Čech
17.00 Ježíškova pošta