V Milovicích vyrůstá Mirakulum - ostrov her, fantazie a poznání

Nová země plná her, zábavy, stromů, zvířat a dětské fantazie právě vyrůstá na ploše 7 hektarů v Milovicích nad Labem. Již zkraje září se zde malým i velkým otevře jedinečný zábavně-naučný park Mirakulum, který našel inspiraci v tom nejlepším ze světových parků i v nejtajnějších dětských přáních. Herní atrakce pro děti všech věkových kategorií, velkolepý a výjimečný hrad, kontaktní zoo s mini oslíky, venkovní amfiteátr, grilování pod širým nebem nebo lanové centrum zasazené do malebné přírodní scenérie jistě ocení nejen nejmenší návštěvníci, ale i dospělí. Na území, kde se ještě před pár lety rozprostíral nevzhledný komplex a rumiště po vojenském prostoru, tak vyrostl areál s množstvím zábavních atrakcí slibující aktivitu, hry i odpočinek, ale i prostor pro lesní pedagogiku.

Mirakulum – pohádková země zábavy a poznání myslí ve své náplni na děti od nejútlejšího věku do patnácti let. Pro děti i jejich rodiče jsou připraveny jak aktivní, tak odpočinkové zóny. Kouzelný hrad s katakombami, obří pískoviště nebo hledání cest z přírodního bludiště se postarají o dokonalé rozptýlení i podnícení dětské fantazie. Pohádkové či kulturní chvilky bude možné strávit na divadle nebo při koncertě v kamenném amfiteátru, nejrůznější atrakce zas přilákají na vzrušující prohánění. Mirakulum s radostí splní jakékoliv přání a nabídne pestrý i různorodý živý program – hlavně o víkendech. Fascinující území nedaleko Prahy, jež je snadno dostupné autem či vlakem, budou moci malí i velcí dobývat už od začátku letošního září.

Iniciátorem a provozovatelem parku Mirakulum je společnost TR Antoš s.r.o., která má letité zkušenosti v oblasti zábavních parků a hřišť v Česku i zahraničí. Originální milovický projekt volnočasového areálu v kombinaci s chystanou naučnou lesní stezkou je u nás unikátem svého druhu a dá se očekávat, že osloví návštěvníky z blízkého i širšího okolí. Další informace na http://www.facebook.com/ParkMirakulum či www.mirakulum.cz. Vstupné do konce letošní sezony je 100 Kč za osobu.

Zejména dospělí pak ocení dokonalé zázemí uvnitř areálu, jež poskytne mobilní a pevná občerstvení s možností posezení. V průběhu další etapy realizace parku je počítáno dokonce i s další hojně navštěvovanou atrakcí - vodním světem i unikátním ubytováním v hobitích norách. Část areálu pak bude sloužit i k objevování lesních zákonitostí a krás.

„Současně s nápadem postavit zábavný park se zrodila i myšlenka vybudovat lesní naučnou stezku a doplnit tak celý projekt o vzdělávací aktivitu. I nyní však Mirakulum nabízí množství lákadel podporujících pohyb dětí a rozvíjejících jejich fantazii. Celá myšlenka je založena na společném trávení času rodičů a dětí, mimo ruch měst, prostorem omezených hřišť nebo obchodních center. Na jednu stranu nabízíme takřka Gargantuovský svět, na druhou nezbytné technické zázemí začínající nádhernými místy na barbecue s grily na dřevěné uhlí a končící pokrytím areálu wi-fi,“ říká Jiří Antoš, investor celého projektu.

Pro stavbu dětských atrakcí byla zvolena přírodní architektura s interaktivními prvky podněcujícími dětskou představivost. Mezi stavebním materiálem převládá akátové dřevo, které pro tento účel oplývá nejlepšími vlastnostmi. Vedle akátu jsou v areálu využity i další přírodní materiály, jako kameny (hlavně opuka), lana či doškové střechy. Členitost areálu slibuje radost z objevování a poskytne jak otevřené plochy, tak malé prostory s různou náplní – od herních ploch, po relaxační zákoutí s místy pro piknikování pod nádhernými vzrostlými stromy.

Jednotícím prvkem pro příjemný dojem je společný design vstupní části, kde budou situovány občerstvovací stánky, venkovní posezení, informační systém, drobná architektura, lavičky, stojany na kola, osvětlení a podobně. Za výtvarnou podobou parku stojí úspěšná sochařka a výtvarnice Lucie Kozelská, která se pro své návrhy nechala inspirovat přírodou, klasickými literárními díly nebo rukopisem architekta Gaudího.

Nový park Mirakulum vzniká jako přirozená reakce na poptávku vůči aktivitám a trávení volného času v přírodě a odpovědnosti vůči životnímu prostředí. Děti dostanou dostatek příležitostí, jak se zabavit, pohrát si, rozšířit si obzory nebo se něčemu naučit. Rodiče zde naleznou prostor pro v dnešní době toliko nedostatkový odpočinek, rodinná či společenská setkávání nebo k návratu do bezstarostných dětských let.