V Praze přibývají nové kanceláře

V Praze i nadále pokračuje výstavba nových kanceláří. Navzdory krizi, která se s určitým zpožděním projevila poklesem výstavby nových kanceláří, jsou i nadále na trhu silní developeři, kteří jsou schopni dodat na trh nové prostory.

Mnohé z projektů, které analytici firmy Jones Lang LaSalle evidují, jsou ve stejné fázi příprav již delší dobu. V mezidobí postoupily z plánování do fáze, kdy již mají platné územní rozhodnutí, či dokonce stavební povolení. Současná situace na trhu je však značně odlišná od doby před krizí, kdy docházelo k masivní spekulativní výstavbě, jež vyvrcholila rokem 2008, kdy bylo na trh dodáno 320 tisíc metrů čtverečních kanceláří. Do výstavby se tak pouští jen developeři, kteří mají zajištěn předpronájem, nebo ti, kteří mají dostatečně silné finanční zázemí a mohou tak využít předpokládaného propadu nabídky. Zatímco během uplynulých deseti let bylo na trh dodáno v průměru 157 tisíc metrů čtverečních kanceláří ročně, letos to bude jen necelých 106 tisíc metrů čtverečních, z nichž již 19 600 m2 bylo dokončeno v první polovině roku. To je oproti postkrizovému roku 2010 více než stoprocentní nárůst, ale i tak to znamená propad v nabídce. Pro rok 2012 je ve výstavbě necelých 100 tisíc metrů čtverečních kanceláří. Vzhledem k tomu, že výstavba takovýchto objektů zpravidla trvá zhruba 18 měsíců, lze toto číslo považovat za víceméně konečné.

#####Potenciál růstu je v Praze 5 a Praze 9

#####Rozvojová území

V neposlední řadě je v Praze množství rozvojových území, u nichž se mluví o velkém podílu kancelářské výstavby. Jsou to především bývalá nádraží, ať už se jedná o nádraží Bubny, Smíchov, či nákladové nádraží Žižkov. V oblasti Smíchova je momentálně nejmenší neobsazenost kanceláří a vysoká poptávka, což by mohlo přispět k úspěchu projektů v této lokalitě. Na druhé straně území nákladového nádraží Žižkov postrádá jeden z hlavních faktorů pro úspěch nových kanceláří, a to snadný přístup z metra. Všechna rozvojová území pak spojuje jedna velká nevýhoda: na rozdíl od projektů, které jsou již v pokročilých stadiích příprav, nemohou pružněji reagovat na vývoj trhu, neboť potřebují změnu územního plánu, což je stále otázkou několika let.