V Praze se má letos prodat přes tři tisíce nových bytů

V české metropoli se má v letošním roce prodat přibližně 3100 až 3300 nových bytů. Pokud by však od roku 2013 došlo k dalšímu výraznému zvýšení dolní sazby DPH, mohlo by toto číslo přesáhnout i 3500 nových prodaných bytů. Uvádí to společnost Ekospol, která monitoruje český realitní trh.

V nových developerských projektech v Praze se během prvního čtvrtletí prodalo celkem 753 nových bytů. Po skokovém navýšení prodejů v druhém pololetí loňského roku, který byl způsoben zvednutím DPH, se tak prodeje opět vrátily na svou přirozenou úroveň. „Zhruba 750 prodaných bytů za čtvrtletí je přesně tou hranicí, která podle našich dlouhodobých analýz odpovídá přirozené poptávce po novém bydlení v Praze. Tedy okolo tří tisíc prodaných nových bytů ročně,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu.

Čtvrtletní prodeje byly přitom obdobné jako v prvním či druhém čtvrtletí 2011, kdy se prodalo 781 resp. 723 nových bytů. Měsíční vývoj nasvědčuje tomu, že letos už žádné zamrznutí trhu pravděpodobně nepřijde. „Jediné zamrznutí prodejů, které podle našich analýz pražský trh zažil, přišlo hned po Novém roce a trvalo zhruba do konce třetího lednového týdne. Tak je to ale každý rok, za normálních okolností bývají právě leden a pak ještě dva prázdninové letní měsíce prodejně nejhorší. V únoru a březnu se ale
již prodalo přibližně 300 bytů měsíčně, a to je velmi dobré číslo,“ přibližuje Korec.