V soutěži mladých architektů bojuje 27 finalistů

Letošní soutěžní přehlídka prací talentovaných mladých architektů Young Architect Award se blíží do finále. Na konci srpna vybrala odborná porota ze 128 přihlášených 27 nejlepších návrhů. Architekti ve věku do 33 let z ČR, ale i Mexika, Španělska, Turecka a dalších zemí řešili problematiku veřejného prostoru.

„Byli jsme příjemně překvapeni, jak kvalitně zpracované projekty se v letošním ročníku sešly. K tomuto výsledku přispělo i zpřísnění podmínek soutěže, oproti loňskému roku bylo totiž nutné v návrhu zohlednit jednotné téma soutěže, kterým letos byl veřejný prostor. Úroveň a počet návrhů nám současně potvrzuje i vhodnost zvoleného tématu, neboť vznik nebo zánik takových prostor ve městech je stále velmi aktuální a citlivou otázkou pro každého z nás,“ uvedl předseda odborné poroty Jan Jehlík, který přednáší na Fakultě architektury ČVUT v Praze.

Veřejný prostor bývá vnímán jako příležitost k funkčnímu a estetickému propojení stávající městské zástavby s přírodními prvky, jako jsou řeka, náplavky, jezero a přehrada či s úplně novou výstavbou. „Soutěží chceme umožnit odborné a laické veřejnosti seznámit se s tím, jak vidí tuto problematiku nastupující generace architektů,“ vysvětluje výběr ústředního motivu soutěže Jan Jehlík. Váhu soutěži podle něj přidává také fakt, že řada projektů se týká konkrétní situace některého z českých a moravských měst. Začínající architekti se tak zamýšlí například nad dostavbou Horního náměstí v Jablonci nad Nisou, otázkou veřejného prostoru kolem magistrály, upravují pražské nábřeží do podoby korza 21. století, chtějí přivést vodu do veřejných prostranství Starého Brna nebo navrátit život dřívějšímu centru společenského života v Ostravě.

Veřejnost se může seznámit s jednotlivými finálovými návrhy podrobněji na webu soutěže www.yaa.cz, kde mohla do 15. 9. 2011 hlasovat pro nejlepší projekt. O vítězích jednotlivých kategorií soutěže Young Architect Award rozhodne porota složená z profesionálních architektů. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 22. 9. na galavečeru u příležitosti konání veletrhu FOR ARCH 2011 a následovat bude putovní výstava soutěžních prací, které se poprvé představí veřejnosti v prostorách NTK v Praze při příležitosti konání konference Křižovatky architektury (www.krizovatkyarchitektury.cz). Tato odborná konference se rovněž bude věnovat veřejnému prostoru a to z pohledu architektů, developerů a zástupců samosprávy. Její účastníci tak budou mít příležitost konfrontovat názory a návrhy odborníků s vizemi mladých, budoucích architektů.