Valšovický pohár zůstal doma

Tradiční valšovický turnaj v pétanque se odehrál v režii favoritů.

Promyšlená taktika, přesná ruka a pevné nervy. Nic z toho nechybělo na čtvrtém ročníku Valšovického poháru. Oblíbený turnaj v pétanque, který se hrál v sobotu 15. srpna v areálu ve Valšovicích, ale nabídl především přátelskou a pohodovou atmosféru. „Valšovický pohár je neoficiální turnaj regionálního charakteru, kterého se můžou zúčastnit všichni milovníci pétanque. Díky hernímu systému supermele, kdy se do dvojic losují registrovaní hráči s amatéry, mohou méně zdatní hráči získat nové cenné zkušenosti a zážitky,“ představuje akci ředitel turnaje Martin Gratcl.
Pořadatelé nezapomněli ani na mladší hráče. V soutěži, pojmenované Prázdninové koulení, si tradiční francouzskou hru vyzkoušelo deset dětí. V hlavním turnaji o putovní Valšovický pohár změřilo síly čtyřiatřicet hráčů a hráček z Hranic a okolí, nechyběli ani tradiční rivalové z Horních Albrechtic nebo Orlové.

Mládí versus zkušenost

Po odehrání základní části ve dvojicích došlo na souboje jednotlivců systémem K.O. Ve hře o třetí místo se potkali Jaroslav Ševčík z týmu PAKA Albrechtice a domácí Martin Jakeš. Z bronzu se nakonec radoval zkušenější Ševčík.
Zraky přítomných se ale nemohly odtrhnout od finálového duelu. Krásný a do poslední chvíle napínavý souboj nakonec těsně vyzněl ve prospěch mládí. Domácí Tomáš Kutý tak obhájil loňské vítězství a zařídil, že putovní pohár zůstane ve Valšovicích. „Pasovali mě do role favorita. Dneska mi asi nic jiného než obhajoba vítězství nezbývalo,“ smál se Kutý. „Ale finále mě prověřilo. Jenda je mistr republiky. Proti těm se hraje vždycky těžce,“ ocenil soupeře Kutý.
Stříbro bral matador Jan Bukovčík. „Zklamaný nejsem. Jako klub jsme si vedli dobře a třeba mi to vyjde příště,“ bral situaci s nadhledem někdejší republikový šampion.