„Ve vedení jsem nedoufal“

Atletky Sokola České Budějovice zahájily sezonu skvěle. Po dvou kolech vedou první ligu žen a mohou usilovat o postup do baráže o extraligu.

Už deset let vede Petr Bahenský družstvo atletek Sokola České Budějovice. A ještě nikdy neměl důvod být na začátku sezony spokojenější.
Jihočeškám se totiž povedl historický kousek. Poprvé za sebou dokázaly vyhrát dvě kola první ligy a tým, který loni bojoval v baráži o udržení, si po roce může zkusit baráž znovu. Tentokrát však o postup mezi tuzemskou elitu žen. Do té nastoupil jedinkrát v roce 1995.
„Jsem trochu překvapený ze situace, do které jsme se teď dostali,“ líčí zkušený trenér Petr Bahenský.

Po prvním kole jste říkal, že jste ho vyhráli po dvanácti letech. Teď jste zvítězili podruhé po sobě. Povedlo se to někdy?

To jsem tak odhadoval, ale myslím si, že jsem se moc nespletl. Před dvanácti lety jsme vyhráli jedno ze základních čtyř kol. Pak bývá páté kolo, kde chybí nejlepší dva týmy. To jsme občas vyhrávali. Ovšem vítězství ve dvou kolech po sobě, to nebylo nikdy.

To musíte mít radost.

Samozřejmě jsem trochu překvapený. A to příjemně. Loni jsme bojovali o udržení v první lize, i když to nebylo dramatické. Letošní výsledky jsou vynikající.

Jak je možné, že družstvo udělalo takový skok? Loni jste bojovali v baráži o udržení a letos můžete postoupit do baráže o postup.

Je to tím, že jsme rozšířili a doplnili kádr. Nastupuje za nás i třicet závodnic a z toho čtyřiadvacet může do soutěže. Dáváme také holky mimo bodování. V minulém roce jsem měl na každé kolo jen sedmnáct atletek. V klubu máme i silnější generaci.

Soupeři nejsou tak silní?

K našim výsledkům možná trochu pomohlo i to, že se obměnila družstva v první lize. Ono vždycky záleží na tom, jaké disciplíny mají jednotlivé týmy silné. My zaostáváme ve vrhačských disciplínách a letos soupeři také. Moc v nich neztrácíme.

V čem se vám daří nejvíc?

Největší oporou ve sprintech je Jana Benedová, která za nás hostuje z SKP. V každém družstvu může být šest hostujících atletek. Toho všichni využívají. Nám už několik let po sobě dělá Benedová výbornou službu. Pak máme výborné dálkařky, tyčkařky a běžkyně jako Anna Švecová, Eva Králová, Eva Führerová a Nikol Jiroutová. To jsou největší bodovačky. Navíc jsme ještě naše dvě nejlepší závodnice Lucii Sekanovou a Lenku Všetečkovou pustili hostovat do extraligy.

Zmínil jste, že máte silnější generaci. Kdo zaznamenal největší posun?

Velké změny byly u žákyň a dorostenek. Výkonnostně se zlepšily skoro všechny. Nevím, koho jmenovat, abych na některou nezapomněl. Naposledy výborně běžela Nikola Švachová na patnáct set metrů, Anička Švecová v dálce. Eva Führerová se vrátila do své formy. Nikol Jiroutová se Sandrou Hoffmanovou se zlepšují v tyčce neustále. A všechny sprinterky se zlepšily. Určitě jsem na někoho ještě zapomněl.

Pojďme se podívat do budoucnosti. Je extraliga v Budějovicích reálná?

Jsem trochu překvapený z toho, jaká situace v současné době nastala. O tom jsme nepřemýšleli. Po prvním kole jsme myšlenky na extraligu měli, ovšem je to finančně mnohem náročnější. Tým bychom museli doplnit a bylo by to řádově několik set tisíc navíc. Všechna družstva v nejvyšší soutěži mají obrovskou podporu od města a od kraje. Pokud by byla ta podpora i tady, myslím si, že by to pro náš region bylo výborné. V tuhle chvíli bychom ji neutáhli.

Přilákala by extraliga také nové diváky?

Časem by třeba přišli a zvykli by si chodit na atletiku. Tady na stadionu byly výborné výkony.