Vedu slušné kluky, chválí Vrba

Viktorii čeká krátká dovolená a potom příprava na Ligu mistrů. Trenér Plzně chce posílit ofenzivu.

Po hektické, ale veleúspěšné sezoně si mohl konečně klidně vydechnout. Trenér fotbalových šampionů naplnil velká očekávání plzeňských fanoušků i generality klubu. Poslední kroky k titulu byly ale pro Pavla Vrbu hodně náročné, především psychicky. „Ten tlak a očekávání byly opravdu obrovské ze všech stran. Vím, že jsem v reakcích možná někdy i ustřelil. V klidu bych se asi zachoval jinak,“ přiznává úspěšný trenér. Celé mužstvo si teď užívá pár dní dovolené, ale doba na odpočinek se oproti minulým sezonám zkrátí. Plzeň čeká už v polovině července historický vstup do druhého předkola Ligy mistrů. „Opravdu se sejdeme dřív, v pátek desátého června, asi dva dny předtím začnou hráči s přípravou individuálně. Dovolená je kratší, ale jen tak o čtyři dny. Přece jen nám pomohlo, že jsme získali titul už po devětadvacátém kole. Poslední ligový týden byl tím pádem volnější,“ říká Vrba.

Hráči nastoupili dovolenou okamžitě po derniéře v Olomouci. Na první tréninky se ale nesejde celý mistrovský ansábl. „Chybět bude pětice reprezentantů, kteří na začátku června vyrazí do Japonska. Ti se připojí o pár dní později,“ vysvětluje plzeňský trenér. Reprezentační kouč Bílek si vybral do nominace Jana Rezka, Daniela Koláře, Milana Petrželu, Davida Limburského a Petra Trappa. Češi se čtvrtého Vedu slušné kluky, chválí Vrba a šestého června utkají s Peru a Japonskem. Výjimečná kabina Prvních čtrnáct dní prožije áčko Viktorie v Plzni. „Během té doby nás čekají zápasy s Kolovčí, Doubravkou a Sokolovem. Potom vyrazíme asi na týden do Rakouska,“ nastiňuje Vrba další plány. U jižního souseda narazí Plzeň již na zvučnější jména – izraelskou Haifu, ukrajinský Lvov a rumunský Kluž. „Zbytek přípravy potom absolvujeme doma,“ doplňuje holohlavý kouč. Přáním Viktorie v evropské soutěži šampionů je proniknout do čtvrtého předkola zajišťujícího další pokračování v základní skupině jedné z evropských soutěží. „Určitě nedojde k radikálním změnám. Kádr by měl zůstat téměř stejný, uvažujeme o několika posilách spíš v rámci české ligy. Nechceme kádr ale nadbytečně nafukovat,“ říká jasně Vrba.

Hledat se budou spíš ofenzivní typy. „Stačilo se podívat na lavičku. Tam byli čtyři defenzivní hráči a jen dva ofenzivní,“ dokresluje situaci. Zajímavý může být boj o post brankářské jedničky. Kromě zkušeného Pavlíka a patriota Ticháčka si o místo v sestavě může říct gólman. „Zvažujeme, že by se do přípravy mohli zapojit jeden ze dvojice Daněk, Krbeček,“ připomíná Vrba. Trenér se zastává i zatím neúspěšného záložníka Filla. „Martin se potřebuje ještě sžít s týmem. Myslím, že Viktorce ještě pomůže,“ říká Vrba. Tlak na nové mistry bude v následující sezoně velký a také očekávání znovu vzrostou. „Kabina v Plzni je výjimečná. Atmosféru, která tady vládne, jsem možná ještě nezažil. Klub funguje spíš na rodinné bázi. Ale hlavně: pracuju s normálními, dobře vychovanými kluky. I proto věřím, že to hráči zvládnou,“ uzavírá trenér ligového mistra.