Verdiho Aida v KV Aréně

Republiková premiéra velkolepého představení opery Aida Guiseppe Verdiho se odehrála v neděli v KV Areně.

Šlo o jediné představení této na světě nejhranější opery, které se nebude jen tak opakovat. Divákům se představili tenorista Igor Jan jako Radames a bulharská sopranistka Jordanka Derilova jako Aida, dále sopranistka Valeria Vaygant, barytonista Richard Haan a basista Krasimil Derilov. Monumentálnost projektu spočívala nejen ve kvalitním mezinárodním obsazení osmi hlavních rolí předními sólisty, v sedmdesátičlenném operním sboru a padesátičlenném orchestru, ale také v použití speciálních pyrotechnických efektů a velkoplošné projekci.
Představení se odehrálo na scéně, která je pětatřicet metrů široká, dvacet metrů hluboká a dvanáct metrů vysoká. V tomto roce mohli představení zhlédnout pouze návštěvníci v Bratislavě. „Představení Aidy je technicky i finančně náročné, není možné jej hned zopakovat v jiném městě,“ vysvětlil Martin Müller z produkční společnosti.
Představení nejhranější opery Guiseppe Verdiho bylo testem KV Areny i zájmu publika. Ten byl menší, než organizátoři představení očekávali.