Vezmu dědečka do tanku. Nebo radši vystřelím na šéfa?

Prázdniny skončily. Začátek školního roku si lidé mohou okořenit adrenalinem.

Přímo ve městě nefunguje žádné centrum extrémních sportů. Přesto nemusí lidé hrát jen ping-pong nebo ležet u bazénu na zahradě.

Paintball

Kdokoliv se může převléknout za vojáka a střílet po spoluhráčích. Místo kulky se o zasaženého rozprskne barevná kulička. Jedna stojí v Motorlandu dvě koruny a patnácti lidem jich na tři čtvrtě hodiny zábavy vystačí tři až pět set. Plížit se mohou i ve zbytcích vojenských budov v lese.
Paintball nabízejí také na milovickém tankodromu, kde dvě stě ran stojí 499 korun. Na zámku v Liblicích na rozhraní Mělnicka a Boleslavska zájemci za osobu a pět set kusů munice zaplatí osm stovek.

Lezení na stěně

V Motorlandu mají desetimetrovou stěnu se třemi obtížnostmi. Celodenní pronájem s instruktorem vyjde firmu na deset tisíc. Na ceně se ale dohodne i jednotlivec, nebo třeba školní třída. Když je ošklivo, může zamířit do Sobotky, kde je devítimetrová umělá stěna v bývalé továrně pod střechou. A pokud se vyčasí, lákají v okolí Boleslavi k dobytí masivy přímo v přírodě. Zdolat lze Prachovské, Dubské či Příhrazské skály či Drábské světničky. Přímo v Boleslavi pak na Štěpánce začínal s lezením třeba horolezec Petr Mašek.

Tandemový seskok

Ve čtyřech kilometrech nad městem je naprosté ticho. Tandempilot má na břiše připnutou dívku a až minutu s ní letí volným pádem.
„Překvapila mě rychlost, kterou jsme padali, ticho okolo a také, kolik lidí má na zahradě bazén. „Byl to nejsilnější zážitek v mém životě,“ vzpomíná Jitka Pavlíková na svůj skok z prostoru nad boleslavským letištěm. Dostala jej jako dárek. Do letadla by nastoupila znovu.
„Letos jsou seskoky z poloviny dárky,“ říká Jindřich Kantor, který v Boleslavi tandemy provozuje čtvrtým rokem. Za tu dobu velký zájem vystřídal pokles poptávky. Zákazníky prý definovat nelze. „Zhruba dvě až tři procenta lidí mají chuť to zkusit, jsou mezi nimi osmiletí i osmdesátiletí, studenti i nezaměstnaní,“ vysvětluje Kantor.
Zájemce odrazuje cena. Jeden skok ze čtyř kilometrů stojí v nynější letní akci bez desetikoruny tři tisíce, běžně skoro o tisícovku víc.
Mnoho lidí se také pádu do mraků bojí. Zvlášť od chvíle, kdy loni v červnu v Boleslavi zahynuli dvaačtyřicetiletý tandempilot a jeho čtyřiatřicetiletá pasažérka. Na vině byla konstrukční vada padáku, kterou podle vyšetřování nešlo předem odhalit.

Projížďka v obrněnci

Více při zemi mohou lidé zůstat na tankodromu v Milovicích. Ráj tam najdou především fanoušci vojenských strojů. I oni musí na projížďku v tanku či obrněném transportéru našetřit nemalý peníz.
„Na ceně se domlouváme s každým zvlášť. Jde o desetitisíce korun. Tanky byly konstruované na životnost pět tisíc kilometrů, nepočítalo se s tím, že budou sloužit dlouho. Takže se skoro po každé vyjížďce musí opravovat. A shánět na takový stroj náhradní díly je velmi nákladné,“ vysvětluje Jiří Kropáček, který se stará o milovický arzenál.
Na bývalém vojenském tankodromu se schází různí zákazníci. „Někdy přijede limuzína, vystoupí lidé s lahvemi sektu v ruce. Jindy dorazí důchodce, který byl zamlada u tankistů a projížďku dostal jako dárek,“ říká Kropáček.

Jízda na okruhu

V Motorlandu Bělá jsou k půjčení buginy, motokáry, čtyřkolky, závodní auta. K dispozici je tam asfaltový okruh i dvě offroadové tratě. Za desetiminutovou jízdu člověk zaplatí od sto padesáti do tří set korun. V ceně jsou bezpečnostní pomůcky i instruktáž. Na řidičák se nikdo neptá. „Lidé tu nejezdí v provozu. Děláme ale namátkové kontroly na alkohol. Ten je zakázaný,“ říká provozní areálu Roman Lukeš.
Otestovat na okruhu si člověk může také vlastní auto. Pořadatelé prostor uzavřou a u vjezdů hlídají s vysílačkami. Ve všední den za to zájemce zaplatí šest stovek za hodinu a auto. O víkendu o čtyři stovky víc.
„Nestalo se, že by se u nás někdo vážněji zranil, všude máme gumy a zóny jsou bezpečně uzavřené,“ tvrdí Lukeš.

Zorbing

Bělský Motorland se specializuje na programy pro firmy, ale v poslední době se množí individuální žádosti. „Chystáme speciální balíčky služeb. Zatím je třeba zavolat a objednat se,“ říká Lukeš.
Jednotlivci často přijíždí za zorbingem. Pro něj v areálu vybudovali dvousetmetrovou dráhu, ze které člověk upoutaný za břicho, nohy a ruce v obří kouli nemůže vyjet. Jedna jízda stojí tři sta padesát korun, dvě šest stovek. „Je to zážitek, který se nedá ničím nahradit,“ vzpomíná Martin Majda.

Na kole přes boule

Kdokoliv může přijít do ŠKO-ENERGO MBC bikepark Kosmonosy. A zdarma. Na horském kole si vyzkouší několik tratí plných hliněných a dřevěných skoků. V doprovodu dospělých jsou vítané i děti. Pro ně členové MBC freeride teamu nachystali speciální trať. Zvládnou ji jezdci od čtyř let.
„Uvítáme je od osmi ráno do osmi večer. Lidé musí mít helmu, rukavice a odpovídající kolo,“ říká jednatel MBC Freeride Teamu Jiří Marján. Tratě nebezpečné nejsou. Jen je potřeba přizpůsobit jízdu schopnostem a vybavení.