VIDEO: Příliv v zálivu Fundy a pověst o velrybě

Záliv Fundy (Bay of Fundy), který leží na pobřeží Atlantického oceánu na pomezí pomezí kanadských provincií New Brunswick a Nova Scotia je proslulý nejvyšším přílivem na světě. Záliv Fundy je řazen mezi největší přírodní krásy. Impozantní slapový jev, který pověst připisuje obrovské šplouchající velrybě, zachycuje zrychlené video.

Dvakrát denně - tam a zpět - proteče zátokou 115 miliard tun vody. Tato vodní masa je větší než průtok všech sladkovodních řek světa dohromady. Oceánografové se samozřejmě nespokojují s velrybí pověstí; jak nás poučuje stať Wikipedie – jev přisuzují přilivové rezonanci způsobené z náhodného načasování: Čas, který zabere přílivové vlně odebrat se od ústí zálivu na pobřeží a zpět je prakticky stejný jako čas od jednoho přílivu k dalšímu.

U pobřeží je výška přílivu 3,5 metru, jak voda cestuje podél jihozápadní pobřeží Nového Skotska až do vzdálenosti 280 kilometrů, hladina se stabilně zvyšuje. V hlavě zálivu, v oblasti Minas Basin, může výška přílivu dosáhnout až 17 metrů (!). Největší zaznamenaný příliv v zálivu Fundy v Minasském ústí byl zaznamenán v noci ze 4. na 5. října 1869 během hurikánu pojmenovaném Saxby Gale. Úroveň hladiny stoupla o 21,6 metrů díky kombinaci silného větru, neobvykle nízkého atmosférického tlaku a skočného přílivu.

Síla celé železnice

Energie ukrytá v těchto mocných pohyblivých vodách se dá přirovnat k síle osmi tisíc lokomotiv nebo 25 milionů koní. Voda uvádí do pohybu spoustu živin ze dna oceánu a poskytuje hojnost potravy pro zdejší faunu. Produktivní, bohatý a rozmanitý ekosystém se samozřejmě pozitivně odráží na prostředí, ekonomice i kultuře regionu Fundy.

Záliv Fundy

Masivní slapové jevy vytvořily na pobřeží dramatické útesy a úžasné mořské komíny. Odplavením červeného pískovce a sopečné horniny byly odhaleny fosilie starší než 300 milionů let.