Vltava hlásí první povodňový stupeň, přívozy nejezdí

Dnes v poledne se uzavřela protipovodňová vrata na Čertovce, v hlavním městě stojí polovina přívozů.

Vltava v Praze dnes kolem poledne dosáhla prvního stupně povodňové aktivity. „První povodňový stupeň – bdělost - nepředstavuje žádné ohrožení, ale vyžaduje přijetí tohoto stanoveného preventivního opatření,“ uvedl mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

První povodňový stupeň znamená dosažení průtoku 466 m kubických za vteřinu. Podle Povodí Vltavy by průtok v Praze neměl přesáhnout 500 m3/s.

Protože se jedná o preventivní opatření, nebudou vyklizeny náplavky, ani přijímána další protipovodňová opatření. Odbor krizového řízení města spolu s Povodím Vltavy situaci nadále sleduje.

Kvůli stoupající hladině Vltavy nepojedou ode dneška ani tři ze šesti pražských přívozů. Trasy P1 Sedlec - Zámky, P2 Podbaba - Podhoří a P4 Národní divadlo - Dětský ostrov.

„Zůstanou mimo provoz minimálně do konce týdny, jejich obnovení záleží na počasí. Ostatní přívozy budou zatím v provozu,“ vysvětlil Filip Drápal ze společnosti Ropid.

Metropoli chrání proti velké vodě osmáct kilometrů hrazení, z toho pět kilometrů jich je mobilních. Navržena jsou tak, aby ochránila město před povodní takového rozsahu, jako byla ta v roce 2002. I při podobné záplavě by přitom měla zbýt ještě bezpečnostní rezerva třicet centimetrů.