Vodu z kohoutku v Hradci natočí 9 z 10 restaurací

Chcete pít v restauraci vodu z kohoutku? V Jindřichově Hradci to není problém, většina podniků ji naleje. Ukázal to test Sedmičky.

Jednu sklenku vody. Ale z kohoutku, prosím.
Redaktoři Sedmičky se vydali zjistit, zda jim v jindřichohradeckých restauracích a kavárnách nalijí obyčejnou vodu z vodovodu, když o ni požádají.
Scénář byl vždy stejný. Objednali jsme si nápoj a v některých případech i oběd. Navíc jsme požádali jednu sklenici vody z kohoutku.
V devíti podnicích v Jindřichově Hradci ji zdarma naservírovali. V jedné takovou objednávku úplně odmítli. Nepomohla ani opakovaná prosba a nedočkali jsme se ani vysvětlení, proč ji nedostaneme.

Hotel Grand

Do restaurace Hotelu Grand jsme dorazili kolem poledne. Servírka ke stolu přišla, jakmile jsme usedli. Rozhodli jsme se, že tady poobědváme. Nad objednávkou vody z kohoutku se obsluha vůbec nepozastavila a jen přikývla. Během krátké chvíle přinesla vodu i zbytek objednávky.

Černej pták

Kolem půl čtvrté odpoledne je nekuřácká restaurace Černej pták z poloviny naplněna. Na servírku chvíli čekáme. Když ale přijde, je milá a nabízí čerstvého kapra se salátem. Odmítáme. Objednáváme si cappuccino a samozřejmě sklenici vody. Ani tentokrát jsme obsluhu nezaskočili. Přinesla velkou sklenici vody. Vzápětí dorazila na nerezovém tácku i káva. K našemu překvapení ještě s malou skleničkou vody navíc.

Kavárna U Doskočilů

Obyčejnou vodu z kohoutku nebylo těžké dostat ani v malé kavárně na náměstí Míru, kam jsme přišli brzy dopoledne.
„To není vůbec problém,“ odpověděla na naši prosbu o vodu servírka. Na účtence se voda neobjevila.

Indická restaurace

Do podniku v Panské ulici přicházíme v době obědů. Z menu si vybíráme dvě jídla. Objednáváme si k nim limonádu a vodu z kohoutku.
Mladá servírka je nejdřív rozpačitá a neví, co odpovědět. Hned se ale vzpamatuje a upozorňuje nás na akci restaurace.
„Ke každému menu dostanete minerálku zdarma,“ říká s úsměvem a ukazuje na reklamní leták na stole. Odmítáme a trváme na obyčejné vodě. Je překvapená, ale přání plní.

Kavárna Segafredo

Na dopolední kávu jsme si zašli do kavárny na Masarykově náměstí. V místnosti s typickým červenočerným interiérem jsou obsazené tři stolky. Servírku žádáme o macchiato a cappuccino. „Uděláte nám tu kávu bez kofeinu a dáte nám k tomu i obyčejnou vodu?“ Ani v pátém podniku nejsme odmítnuti a ke každému šálku přinese servírka i sklenici vody.

Restaurace Gentleman

V restauraci Gentleman jsou před druhou odpolední obsazené tři stoly. Z nabídky si vybereme pravou italskou čokoládu. Rádi bychom k ní dostali i vodu z kohoutku.
Číšník je překvapený a po malém zaváhání začne nabízet balenou perlivou nebo neperlivou vodu. Trváme si na svém a zopakujeme znovu naši prosbu. „To ne. To nejde, to opravdu ne,“ odmítá s rozpačitým úsměvem číšník. Proč to ale nejde, nám vysvětlit nechce. Restaurace Gentleman byla jediná, kde jsme v testu neuspěli.

U Papoušků

Kolem půl deváté večer se jdeme podívat do restaurace U Papoušků. Objednávka zní dvě kávy a dva džusy. Na otázku, zda dostaneme i vodu z kohoutku, číšník přikývne. Sklenka vody stojí na stole dokonce dříve než zbytek objednávky, a navíc s citronem. Ani tentokrát voda na naší účtence není.

Střelnice

Ke stolu v restauraci Střelnice usedáme kolem půl desáté večer. Na obsluhu musíme sice v téměř prázdné restauraci chvilku čekat. Když ale servírka přijde, je milá a ochotná. S natočením vody nemá žádný problém, a také ji hned přinese. „Občas se na ni lidé ptají, ale málo,“ odpovídá na náš dotaz.

Kavárna Retro

Do kavárny v Panské ulici usedáme kolem poledne. Tentokrát jsme s sebou vzali i psa Tondu. Servírka nás vítá s úsměvem a hned nabízí, že přinese našemu psovi misku vody. Na požádání dostaneme i sklenici točené vody i ke kávě. „Chcete do ní i led a citron?“ nabízí servírka. Zaplatit nemusíme navíc nic.

Pizzerie Padrino

Před třetí odpoledne přicházíme do poslední testované restaurace. Objednáváme si dvě polévky, džus, cappuccino a samozřejmě vodu z kohoutku.
Mladý číšník bez rozpaků přikývne a během krátké chvilky máme na stole velkou sklenici s obyčejnou vodou i s citronem.

Kvalitní voda

Podle Zdeňka Kocmouda ze Zdravotního ústavu v Českých Budějovicích se majitelé restaurací nemají čeho obávat. „Obecně lze říct, že kvalita vody dodávané veřejnými vodovody je velmi dobrá,“ říká odborník.
Jednou ze základních podmínek pro povolení provozu jakéhokoliv stravovacího zařízení je to, že majitel musí mít přístup k pitné vodě. „Hygiena nemá důvod k omezování konzumace vody z kohoutku,“ dodává Kocmoud.
Zda ji zákazník dostane, tak záleží jen na vnitřních předpisech restaurace nebo na ochotě personálu.