Volkswagenu v lednu výrazně pomohla Čína

Továrna Volkswagenu v Tianjinu

Továrna Volkswagenu v Tianjinu

Pozdější příchod čínského Nového roku pomohl firmě VW v lednových prodejích. Vysokou poptávku totiž letos svátky přerušily až v únoru. Loni připadl konec čínského roku již na 23. ledna.

Německý automobilový koncern Volkswagen v lednu zvýšil prodej v Číně o 15 procent na téměř 750 tisíc vozů. K růstu mu pomohla pokračující vysoká poptávka v Číně, kterou letos umocnilo pozdější datum začátku čínského lunárního roku. Z toho důvodu firma čeká, že v únoru, na který připadly letošní svátky, odbyt v Číně klesne.

„K lednovému výkonu skupině Volkswagen pomohl především výrazný nárůst v Číně, a to z důvodu pozdějšího data začátku lunárního roku,“ uvedl člen vedení Volkswagenu Christian Klingler. „Vzhledem k těmto mimořádným vlivům očekáváme, že v únoru odbyt klesne,“ dodal. Začátek nového lunárního roku letos připadl až na 10. února. Loni byl už 23. ledna.

Pětiletý vývoj ceny akcií automobilky Volkswagen

Graf 15. 2. 2013.Graf 15. 2. 2013. | nosek.mn@gmail.com

Prodej automobilky v Číně v lednu stoupl o 43 procent a v Severní Americe o 17 procent. V Evropě však klesl o tři procenta. „V Evropě má na vývoj trhu nadále značný vliv přetrvávající ekonomická nejistota,“ upozornil Klingler. „Faktem zůstává, že také rok 2013 bude pro skupinu Volkswagen náročný,“ dodal.

Volkswagen, jehož součástí je Škoda Auto, je největší automobilkou v Evropě. Do roku 2018 se hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. Firma loni zvýšila celosvětový prodej o 11 procent na rekordních 9,07 milionu vozů.

Škoda Auto tento týden oznámila, že její prodej v lednu meziročně klesl o 7,8 procenta na více než 69,5 tisíce aut. Automobilka očekává pokles prodeje také v celé první polovině letošního roku, protože se připravuje generační výměna osmi modelů. Ta by se měla pozitivně projevit na odbytu aut až v druhé polovině roku.