Votrokům začaly zimní galeje

Fotbalisté Hradce Králové zahájili zimní přípravu. Čeká je Tipsport Cup, přípravné zápasy i soustředění v Turecku. V týmu jsou tři noví hráči.

Vánoční pohoda je pryč. Přichází dřina, dřina a zase jenom dřina. Fotbalisté Hradce Králové nastoupili po dovolené do zimní přípravy. Čeká je dvanáct přípravných zápasů a herní soustředění v turecké Antalyi.

Votroci začali s tréninkem minulý čtvrtek. „Všichni přišli, ale v jakém stavu mužstvo je, to se teprve uvidí,“ prohlásil s úsměvem hradecký trenér Václav Kotal. Hned v prvních dnech mu nadělaly vrásky drobné šrámy. „Máme tam tři lehčí zranění z umělky. Snad to nebude nic vážného a brzo budeme zase kompletní,“ doufá Kotal.

Tři noví hráči

Na prvním tréninku se mu hlásilo sedmadvacet hráčů. Kromě těch, kteří za Hradec nastupovali už v podzimní části Gambrinus ligy, a dvou mladíků z dorostu se objevily i tři nové tváře. Ruský záložník Alexej Jedunov, další středopolař Jan Šisler a útočník Tomáš Voltr.

Pětadvacetiletý Jedunov je pod lízátky zatím jen na zkoušku. „Viděl jsem ho v jednom tréninku, z toho je těžko usuzovat. Uvidíme až v zápasech, jak se ukáže,“ poznamenal Kotal. Jedunov hrál v Rusku za Jaroslavl a Machačkalu, zkoušel to i v ukrajinské Oděse a na Slovensku v Trnavě.

Obě další zimní posily si to do Hradce namířily z druholigové Čáslavi. Záložník Jiří Šisler už si nejvyšší soutěž vyzkoušel v Jablonci, za který odehrál jediný zápas. Pak jeho kariéru přibrzdila zranění a čtyři operace během dvou let. V Čáslavi se ale zase dostal do formy. „Stejně jako Jedunova ho potřebuji vidět v zápase,“ podotkl Kotal.

Útočník Tomáš Voltr se do Hradce vrací z hostování. Za Čáslav na podzim vstřelil osm gólů, což mu otevřelo dveře do přípravy prvoligového týmu. „Potenciál určitě má. Ale jestli bude posilou, to se dá těžko předpovídat. To záleží na jeho výkonech, stejně jako u ostatních hráčů,“ řekl Kotal.

Porážka s Jabloncem

Votroci už v sobotu vstoupili do Tipsport Cupu zápasem s Jabloncem. Nedařilo se jim, prohráli 1:3, když jejich jediný gól vstřelil Štěpán. Dále je v zimní soutěži čekají ještě České Budějovice, Viktoria Žižkov a Bohemians 1905. „Nejdůležitější je samozřejmě kondiční příprava, ale zápasy Tipsport Cupu jsou vítaným zpestřením. Hrajeme proti kvalitním soupeřům, takže i hráči by měli mít o motivaci postaráno,“ myslí si hradecký kouč.

Tento týden tráví se svými svěřenci na soustředění v Břízkách u Jablonce nad Nisou. „Žádné extra novinky neplánujeme, to v kondiční přípravě ani moc nejde. Čekají nás samozřejmě výběhy do terénu, posilovna i hřiště,“ popisuje trenér jedenáctého týmu prvoligové tabulky.

Soustředění v Turecku

Poté sehrají hradečtí fotbalisté přípravné zápasy s několika druholigovými týmy. A začátkem února jedou na herní soustředění v Turecku. „Chtěli bychom tam sehrát čtyři zápasy se zajímavými soupeři. Zatím je to v jednání, zajišťuje to manažer přímo na místě,“ vysvětluje Kotal. Známá jsou zatím jména dvou protivníků. Votroci pravděpodobně změří síly s ruským Rostovem a rumunským Piolesti.

Pak už čeká Votroky generálka se Sokolovem a 18. února ostrý start jarní části Gambrinus ligy v Liberci. Je možné, že kádr Hradce ještě dozná nějakých změn. „Dokud není uzavřený přestupový termín, změny možné jsou. Ale vždycky to je otázka kvality hráče a našich možností. Aby byl hráč posilou, musí mít už v lize hodně odehráno. U těch, kteří mají kariéru před sebou, je to vždycky sázka do loterie, jestli bude přínosem,“ uzavírá Kotal.

PŘÍPRAVNÉ ZÁPASY

Tipsport Cup v Praze:

14.1. Hradec-Budějovice
18.1. Hradec-Žižkov
21.1. Hradec-Bohemians

Přátelsky:

25.1. Hradec-Střížkov
28.1. Jihlava-Hradec
2.2. - 10.2. soustředění v Turecku
11.2. Hradec-Sokolov