VUT Brno dokončila novou budovu letadlové techniky

Vysoké učení technické v Brně (VUT) dokončilo první budovu plánovaného Centra nových technologií pro strojírenství NETME, které poslouží ke zkouškám letadlové techniky. Hala je prvním konkrétním výsledkem projektu s celkovými náklady 768 milionů korun. Plánované středisko aplikovaného strojírenského výzkumu vyrůstá přímo v kampusu VUT v Technické ulici. Většinu peněz poskytla EU, zbytek přišel ze státního rozpočtu.

Nová budova poskytne prostor například pro přípravu pokrokových kompozitních konstrukcí v „čistém“ prostředí a pro pevnostní zkoušky konstrukcí na dvou zkušebních roštech. „Srdcem budovy je těžký rošt o rozměrech 6,5 krát šest metrů. Umožňuje pádové zkoušky z výšky až 12 metrů,“ řekl Jaroslav Juračka z letecké divize NETME.

Na těžkém roštu odborníci otestují například pevnost sedaček nebo podvozků. Druhý rošt je navržen tak, aby umožňoval zkoušky křídel s rozpětím až 25 metrů, která se vyznačují velkou pružností s průhybem až čtyři metry. Výhodou budovy je, že vyrostla přímo v areálu fakulty strojního inženýrství. Podle vedení školy by nebylo příjemné ani efektivní, kdyby museli výzkumníci a studenti do laboratoří dojíždět. „Navíc jsme nechtěli expandovat někam do okolí, v našem areálu je místa dost,“ uvedl řešitel projektu NETME Petr Stehlík.

NETME se nezaměří jen na letectví, ale také na energetiku, ekologickou spalovací techniku, průmyslové roboty, bezpečnost informačních technologií a vývoj nových kovových materiálů. Vědci chtějí spolupracovat se soukromým sektorem a přenášet výsledky přímo do praxe. Mohou při tom těžit z blízkosti technologického inkubátoru pro začínající firmy. Centrální budovu NETME chce škola otevřít za rok.