Výhled z kostela do Prátru? Již v září

Ve věži kostela Navštívení Panny Marie v Poštorné vzniká nová vyhlídka. A to i přes původní výhrady památkářů.

Je to úplná hloupost a budovu to zničí, tvrdili ještě před rokem památkáři o nápadu vybudovat ve věži poštorenského kostela vyhlídku. Teď jsou spory odborníků a vedení města minulostí. Památkáři změnili názor a úpravy kostela schválili. Rekonstrukce začala a lidé se podívají z věže kostela už na konci září. Nejen po okolí, ale i do Karpat nebo do Vídně.

„Stavební úpravy přístupu na ochoz už nezasáhnou do vnějších pohledů kostela a konstrukce krovu. Nad presbytářem vznikne nové schodiště, část toho původního ale zůstane zachována,“ řekla zástupkyně tajemníka radnice Hana Dědová.

O zájemce by vyhlídka neměla mít nouzi. Myslí si to Magdalena Vydrová a Adam Hellinger, kteří v kostele dříve prováděli turisty. „Téměř každý druhý návštěvník projevil zájem jít na nejvyšší věž kostela. Někteří kvůli tomu kostel navštívili a byli zklamaní, když jsme jim nemohli vyhovět,“ popsali svou zkušenost.

Kromě nové vyhlídky zvelebí dělníci poštorenský kostel a jeho okolí i tak, že vyčistí fasádu, nainstalují osvětlení, obnoví cestu v parku kolem kostela a změna čeká i přilehlý sad.

Podle břeclavského starosty Dymo Piškuly kostel potřebuje ještě další rekonstrukci, na kterou však město nemá peníze. Chce proto využít vstupného. „Když vyhlídku rozumně zpoplatníme, vybrané peníze použijeme třeba na opravu kostelních fresek,“ uvedl starosta.

Podle faráře kostela Vladimíra Langera by vyhlídka mohla být lákadlem pro turisty, kterých Břeclav dosud příliš nemá. „Z věže kostela je pěkný výhled na Pálavu, Karpaty a větrné elektrárny v Rakousku. Za dobrého počasí je prý vidět i obří kolo ve vídeňském Prátru,“ láká farář zájemce.