Výstava architekta odpadu Reynoldse se přesune do Pacova

Výstava SAFE (Sustainable Autonomy for Everyone / Udržitelná samostatnost pro každého) zamíří do výstavní síně zámku v Pacově z pražské Galerie Jaroslava Fragnera. Průkopník domů z odpadků, americký architekt Michael Reynolds, představí na desítkách panelů projekty energeticky soběstačných obydlí realizovaných mimo jiné také z plechovek od piva, PET lahví, starých pneumatik i igelitových tašek. Uvedli to organizátoři akce.

Výstavu, jež potrvá od 7. července do 7. srpna, uvedou zakladatelé Občanského sdružení Zeměloď Martin Pruška a Margarita Manevová, kteří v květnu letošního roku u Sázavy dokončili za přítomnosti autora Reynoldse první českou stavbu „zemělodi“, jak jsou tyto jedinečné stavby nazývány.

Reynolds staví již téměř čtyři desítky let svá levná obydlí ve vysokohorské poušti Nového Mexika, v posledních letech ale i v dalších koutech planety. Tyto stavby disponují vlastním zdrojem energie (vítr, slunce), vody (filtrovaná a později recyklovaná dešťová voda), tepla (tepelná hmota) a vlastní kanalizací (na způsob kořenové jímky). Prototypy jsou maximálně šetrné k přírodě a dají se postavit prakticky kdekoli, kde lze mít nezastíněnou jižní stranu. Nejvhodnějším materiálem pro stavbu zemělodí jsou lahve, plechovky od piva, PET lahve nebo pneumatiky, dobře poslouží také igelitové sáčky či kelímky od jogurtů, obaly od džusů, plech z aut či lepenka.