Vytápění hal musí být efektivní a ekonomické

V dnešní době, kdy všichni obracíme každou korunu dvakrát, nás může nesprávná volba způsobu vytápění v budoucnu nemile překvapit. Je totiž třeba myslet nejen na pořizovací cenu, ale také například na to, co nás bude stát provoz.

[file:10154:small:right]

V posledních letech je trendem systémy vytápění spíše decentralizovat a tento trend má svou logiku. U decentralizovaného a zejména plynového vytápění lze dosáhnout hned několika výhod najednou. První je nezávislost na jednom zdroji. Jestliže je v hale nainstalováno větší množství topidel, nikdy se nestane, jako při poruše centrálního zdroje, že jste nuceni řešit například odstavení výroby. S větším počtem zdrojů se riziko kritických stavů radikálně snižuje či definitivně eliminuje. Další důležitou položkou jsou následné náklady na vytápění. Čím méně rozvodů topného média, tím méně ztrát tepla, ale tím i nižší náklady na investici samotnou a také následnou údržbu. Při decentralizovaném způsobu vytápění lze celý systém také přesněji a účinněji regulovat. Současná moderní topidla, jako například plynové infrazářiče či ohřívače vzduchu s plynulou modulací výkonu, jsou již na takové technologické úrovni, že jejich účinnost dosahuje až 93 procent.

#####Plynové zářiče mají mnohostranné využití

Plynové infrazářiče se hodí zejména do vysokých či méně izolovaných hal. Velmi dobrou službu také udělají při potřebě lokálního vytápění. Na základě fyzikálního principu, na němž pracují, není třeba zohledňovat objem haly, ale pouze její plochu. Jinými slovy čím vyšší hala je, tím větší vhodnost použití a i větší úsporu provozních nákladů lze očekávat. Současnou špičkou v oboru je novinka od české firmy Lersen s názvem COMPACT. Tento výjimečný výrobek je nejen velmi snadný k montáži, ale má i světově unikátní účinnost sálání - 80,7 procenta (běžné zářiče asi 65 procent). Tato účinnost byla změřena v Institutu technologie univerzity Karlsruhe SRN.

Plynové ohřívače vzduchu mají také mnohostranné použití. Nejsou určené jen pro samotné vytápění, což je samozřejmě jejich převažující funkce, ale v poslední době se s úspěchem používají i pro výměnu vzduchu v hale. Zejména u nových moderních a velmi dobře zaizolovaných hal je přívod čerstvého a odvod znečištěného vzduchu z hygienického hlediska zásadní. Podle způsobu konstrukce ohřívačů vzduchu je lze zavěsit jak na stěnu, tak i pod strop. Lersen má u svých agregátů ALFA celou škálu řešení a k tomu se ještě může pochlubit patentovaným systémem plynulé modulace výkonu FLEXIDRIVE, což je nejefektivnější způsob, jak dosáhnout v každém okamžiku nejvyšší účinnosti zařízení. Najít ten nejvhodnější způsob vytápění pro halu buďto skladovou, nebo výrobní anebo třeba jen tělocvičnu není vždy složité, ale je dobré obrátit se o pomoc na odborníky. Pouze tak lze dosáhnout toho, aby investované prostředky našly své maximální zhodnocení ve formě funkčního a úsporného systému vytápění.