Vzhůru na Vavřinecký potok

Chladný víkend přivítá na Vavřineckém potoce stovky vodáků.

Vypouštění rybníka Vavřince u Zásmuk na Kolínsku si každoročně nenechá ujít několik stovek příznivců vodáckého sportu na plastových i nafukovacích lodích.

Závodí o Železný hrnec

V sobotu mezi brankami připravené trati projedou účastníci devátého ročníku Závodu o železný hrnec pro kajaky, singl a deblkanoe.

Většina vodáků zaplatí místo šedesáti korun startovného do závodu čtyřicetikorunový poplatek za splouvání potoka. Tolik dají za poslední možností svézt se v letošní sezoně na vodě.

Podle pořadatelů mají účastníci závodu označení startovním číslem, zejména v brankách, absolutní přednost.

Pořadatelé budou pouštět vodu do koryta jindy klidného potoka v sobotu mezi sedmou hodinou ráno a třetí hodinou odpoledne.

V neděli bude potok sjízdný opět od sedmi hodin ráno do pravého poledne.

Zkušenější vodáci si jistě nenechají ujít nejobtížnější úsek, malebnou kaskádu s kamenným mostem u obce Toušice.

Jednu z posledních vodáckých akcí roku si rok co rok nenechávají ujít nadšenci bezmála z celé republiky.

„Na Vavřinecký potok jezdí náš oddíl, co si pamatuji. S léty se začal stávat stále populárnější,“ říká vedoucí vodáckého oddílu Poutníci Kolín Tomáš Litera.

„Už to není pouhé splouvání malého potoka nedaleko Zásmuk, kam se vydávali jenom místní vodáci, jde o docela velkou akci,“ řekl Litera.

Problémy pořadatelům často působí neukáznění nebo podnapilí vodáci. Někteří také vyjíždějí bez helem nebo plovacích vest a riskují, že se při sjíždění potoka zraní.

„Zvlášť lidé z vodáckých cestovních kanceláří obvykle komplikují průběh závodu,“ dodal Litera.